MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Év végéig elkészülhet a koronavírus elleni védőoltás az USÁ-ban

Év végéig elkészülhet a koronavírus elleni védőoltás az USÁ-ban

hvg.hu

Trump járványügyi főtanácsadója: az elkövetkező fél évben meglesz a koronavírus elleni vakcina.

A koronavírus-járvány közepette feszülten figyeli a világ, vajon mikor érkezik meg a betegség elleni védőoltás. A fejlesztésen folyamatosan dolgoznak a szakemberek, ám az időpontról erősen megoszlanak a vélemények. Ennek legfőbb oka az, hogy bár a kutatók mindent, még a mesterséges intelligenciát is bevetik, egy oltóanyag létrehozása az első lépésektől a tesztelésen át a piacra dobásig – normál esetben – éveket vesz igénybe. Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel is foglalkozó amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) igazgatója most azonban egy igen optimista kijelentést tett.

Donald Trump koronavírus-ügyi főtanácsadója a CNN-nek úgy nyilatkozott, szerinte 2020 végéig, vagyis az elkövetkező fél évben meglesz a koronavírus elleni vakcina.

Továbbra is úgy gondolom, hogy ha minden jól megy, jó esélyünk van rá, hogy az év végére, november-december környékére elkészüljön a használható vakcina" – hangsúlyozta az interjúban az immunológus. Fauci hozzátette: bár nagyon sok tényezőt és változást kell figyelembe venni a munka során, a fejlesztés továbbra is zajlik.

Mindez egyébként jelentős változás ahhoz képest, hogy a szakember korábban úgy nyilatkozott, a védőoltás kifejlesztése akár 18 hónapig is eltarthat. A május elején tett kijelentésével Bill Gates is egyetértett, aki egyébként 50 millió dollárt adományozott erre a célra. Gates nem tartja kizártnak, hogy akár 9 hónapra is lecsökkenthető ez az idő, de az is benne van szerinte a pakliban, hogy csak két év múlva érkezik a vakcina. Ha viszont kész lesz, akkor az újszülötteknek kötelező védőoltás lehet belőle.

A Microsoft alapítója egyébként már két évvel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy jön egy új járvány, és komoly baj lehet belőle. Gates védőoltással kapcsolatos megszólalásai miatt viszont őrült összeesküvés-elmélet kezdett terjedni róla.