MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Európában a legtisztább levegőjű város: Oslo

Európában a legtisztább levegőjű város: Oslo

femina.hu

A város szívében is jó érzés a levegőbe szippantani.

A főváros szó hallatán sokaknak ugrik be elsőként a hömpölygő tömeg, a közlekedési dugó és a rossz levegő, pedig a Greenpeace 2018-as tanulmányából kiderül, nem törvényszerű, hogy így legyen.

A közlekedési infrastruktúra fenntartható módon történő fejlesztése megoldást jelenthet arra, hogy ne legyen teljesen hétköznapi élmény a metrón a szardíniafíling, a felszínen való közlekedés tempója meghaladja a 10 km/h-s sebességet, valamint a város szívében is jó érzés legyen a levegőbe szippantani

.A legtisztább levegőjű európai fővárosokA Ranking of European Cities in Sustainable Transport - Európai városok fenntartható közlekedés szerinti rangsora - című vizsgálat során górcső alá vették a városok levegőminőségét, az utak biztonságát, a tömegközlekedést, a kerékpáros és gyalogos infrastruktúrát. Bebizonyosodott, hogy azoknak a városoknak tisztább a levegője, ahol az autót könnyebb kerékpárra cserélni a bicikliút-hálózat fejlettsége miatt.

A Greenpeace tanulmánya szerint, bár Budapesten jó a tömegközlekedés, a légszennyezettség igen magas. Hazánk a 13 fővárost vizsgáló tanulmány összesített listájának nyolcadik helyén végzett, a levegőminőség tekintetében pedig csupán Párizst és a 12 milliós Moszkvát sikerült megelőznünk. Az alábbiakban megmutatjuk a legtisztább levegőjű európai fővárosokat, és azt is, mely városokkal végzett még holtversenyben Budapest.

Norvégia fővárosa az összesített listában csak a harmadik helyet szerezte meg, de a levegőminőség tekintetében Oslo abszolút első lett.