Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Építkezési jótanácsok

Építkezési jótanácsok

24.hu

Az építkezésnek rengeteg buktatója van, amelyek következtében könnyen elszállhatnak az árak.

 

Egy saját ház építtetése azzal az előnnyel is jár, hogy olyan lesz, amilyennek megálmodjuk. Könnyebb az ingatlant a saját ízlésünkre formálni, ha már az első tégla lerakása is a mi elképzeléseink szerint történik. Ráadásul hosszú távon még jobban járhatunk, ugyanis mára olyan technológiák érhetők el, amelyek segítségével rendkívül alacsony rezsi költségekkel tarthatjuk fenn házunkat.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az építkezésnek rengeteg buktatója van, amelyek következtében könnyen elszállhatnak az árak. De, ami még rosszabb, ha nem megfelelő szakembereket választunk, sok pénzt fizethetünk ki, amiért cserébe silány minőséget kaphatunk. Ki ne találkozott volna már olyan, rémálomba illő történettel, hogy egy ház építése során például a szakemberek eltűntek, vagy olyan gyenge minőségű munkát végeztek, hogy vissza kellett bontani a felépítményt. Mindezek elkerülése érdekében összeszedtünk néhány fontos szempontot, hogy hogyan érdemes szakembert választani.

Ha biztosra akarunk menni, olyan társaságtól vásárolunk építőanyagot, amely tanácsadó szakembergárdát is szolgáltat az építkezéshez, általában ezek nagy cégek, komoly múlttal és referenciákkal rendelkeznek, és akár termékük használatát is megmutatják nekünk, vagy a kivitelezőinknek. Ez talán a legkisebb kockázattal járó választás.
Ha mégsem emellett döntetnénk, mert például valamelyik ismerősünk ajánlott szakembert, mindenképp nézzük meg munkáit, és ha azzal elégedettek vagyunk, üzleti alapon tárgyaljunk vele, és mindenképp kössünk szerződést. Ha baráti alapon bízzuk meg, és valami félre sikerül, bottal üthetjük a nyomát a pénzünknek, és vakarhatjuk a fejünket a félbehagyott munka felett.

Amennyiben ismeretlen, ám például áraik alacsonysága miatt szimpatikus szakembereket találunk, mindenképp ellenőrizzük le hátterüket, referenciáikat, és ilyen esetben még inkább ragaszkodjunk a szerződéskötéshez.
Akármelyiket is választjuk, bárhogy is döntünk, érdemes utánanézni annak, hogy akik már dolgoztattak az adott szakemberekkel, mennyire voltak elégedettek. Az internetes fórumokat könnyen lehet manipulálni, azért mégis irányadó az, hogy a vélemények többsége negatív vagy pozitív

Amit mindenképp kerüljünk el:
Azokat a cégeket, amelyek ellen hatályos végrehajtási, felszámolási eljárás van folyamatban. Ezeket az adatokat a különböző cégadatbázisokból elérjük, amelyek ugyan fizetős szolgáltatások, de ez esetben megérik az árukat.
Kerüljük azokat a szakembereket, akik szerződés nélkül, feketén akarnak dolgozni, mert például így olcsóbban vállalják.
Továbbá ne bízzunk meg azokban sem, akikről sok negatív véleményt lehet olvasni.
Mindezekkel együtt is van kockázata egy házépíttetésének, ám ezeket a szabályokat követve minimalizálhatjuk a rizikót.