MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Előnyben lehetnének a kis méretű villanyautók

Előnyben lehetnének a kis méretű villanyautók

totalcar.hu/Pásztor Csaba

„A kei car tökéletes példa arra, hogy milyen dolgokat kellene megtennünk.”

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) azt szeretné, ha az Európai Unió elgondolkozna egy olyan szabályozás megalkotásán, ami a kis méretű villanyautókat részesítené előnyben különböző kedvezményekkel – vagyis egy olyan törvényt szeretnének, mint ami Japánban a kei carokra vonatkozik.

„A kei car tökéletes példa arra, hogy milyen dolgokat kellene megtennünk” – mondta Luca de Meo, a Renault csoport vezérigazgatója és az ACEA elnöke egy előadáson, amelynek célja, hogy meggyőzze a törvényhozókat, hogy enyhítsenek néhány, a soron következő szigorúbb európai uniós szabályozáson, írta az Autocar.

Az javaslat viszont csak villanyautókra vonatkozna, és azokon belül is lenne méretbeli szabályozás. A kei carokkal ellentétben motor mérete helyett pedig az akkumulátor méretét korlátoznák. Így ebbe az új kategóriába tartozó járművek után kevesebb adót kellene fizetni, alacsonyabb útdíjakat, valamint a parkolás is olcsóbb lenne velük, mint egy hagyományos autóval.

Ennek az elképzelésnek jelenleg a tavaly bemutatott Nissan Sakura lehetne a tökéletes példája. Ugyanis kei car és villanyos. Persze ezt csak Japánban lehet kapni.Ennek az elképzelésnek jelenleg a tavaly bemutatott Nissan Sakura lehetne a tökéletes példája. Ugyanis kei car és villanyos. Persze ezt csak Japánban lehet kapni.