MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
„Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. Hogy merészelitek?

„Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. Hogy merészelitek?"

magyarnarancs.hu • fotó: index.hu

A svéd aktivista megrázóan drámai beszédben vonta felelősségre a világ vezető politikusait.

A szakértők szerint az emberi eredetű globális felmelegedés több évtizedes időtávon ugyan, de megállítható, ehhez viszont regionális szintű klímavédelmi intézkedésekre van szükség. Többek között erről tárgyalnak az elkövetkezendő napokban a 66 országot tömörítő klímacsúcson.

A találkozó egyik meghívott vendége és a megnyitó egyik fő szónoka, Greta Thunberg fiatal svéd klímavédő aktivista volt, aki megrendítő beszéddel vonta felelősségre a világ vezető politikusait.

„Minden teljesen rossz. Nekem ma nem itt kellene lennem. Az iskolában lenne a helyem, az óceán másik felén. És mégis mindannyian hozzánk, fiatalokhoz jöttök reményért? Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. És én még az egyike vagyok a szerencséseknek. Az emberek szenvednek, haldokolnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás szélén állunk. És ti mégis csak a pénzről beszéltek és tündérmeséket próbáltok meg eladni az örökké tartó gazdasági növekedésről és profitról. Hogy merészelitek? –kezdte beszédét.

Thunberg, aki a klímaktasztrófa ügyében radikális változásra hívja fel rendszeresen a világ döntéshozóit, most szembesítette őket azzal, a klímaváltozásra megfogalmazott terveik elégtelenek, és megoldási javaslataik a „minden maradjon a régiben, és alig létező, új technikai megoldások” keverékei, így pedig semmit sem érnek a világon.

„Ha úgy döntötök, ismét csalódást okoztok, sohasem bocsátunk meg nektek!” – hangsúlyozta, hozzátéve, az ő generációja „már felébredt”, megmozdult, és ha a világ vezetői nem tartják fontosnak a gazdaság, és politika alapvető és elégséges megváltoztatását, majd a világ ifjúsága eléri azt nélkülük.

A csúcstalálkozón több mint 60 vezető szólal fel, köztük Áder János köztársasági elnök is. Az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben igyekeztek tőle megtudni, hogy pontosan mi a magyar terv az egyre súlyosbodó helyzetre, de választ a klímacsúcs előtt nem kaptak.