MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
Elkezdődött a kivehető akkus mikroautó sorozatgyártása

Elkezdődött a kivehető akkus mikroautó sorozatgyártása

e-cars.hu / Eriqo

Újabbnál újabb játékosok sorakoznak fel az igazán kicsinek számító, elektromos városi rohangálós autók kategóriájában.

Ebben a kategóriában nagyjából csak a SMART ForTwo volt az egyeduralkodó, azonban a Microlino megjelenésével egyre másra jöttek azok az elektromos autók, melyek egyébként legfőbb profilja maximum 2 ember mozgatása, némi csomaggal együtt.

Ennél egyel kisebb kategória az L7e kategóriába tartozik itt Európában. Ezeket az autókat általában 45 km/h sebességben limitálják, jó esetben maximum 2 ember fér el bennük a méretkorlátok miatt. Itt játszik a a Citroën aprósága, az AMI, vagy éppen a most még csak startup-jellegű Liux és a Geko modell.

Spanyolországban egy ideje már jól ismert név az elektromos mobilitásban a Silence neve, legismertebb termékük az S1 robogó, amit egy kivehető, a súlya miatt kerekeken guruló, 5 kWh kapacitású akkupakk lát el energiával.

A robogó sikerét látva a spanyolok belefogtak egy kicsit nagyobb dologba és megtervezték az S04 elektromos autót, ami szintén a már fent említett L7e kategóriába esik itt Európában. Ezeket az ACCIONA új, 60 000 négyzetméteres autógyárában gyártják, amely a barcelonai Franca zónában található. Az akkumulátorokat jelenleg még a Silence saját gyárában gyártják, a közeli Sant Boi de Llobregat városában. Ám ha sikeres lesz az S04, akkor ennek gyártása is az ACCIONA-hoz vándorol.


Az S04 akár 85 km/h sebességre is képes, így városi és elővárosi közlekedésre is egyaránt alkalmas. Az autóban pedig a haladást biztosító akkumulátorok az igazán innovatívak. Míg számos más elektromos mikroautó létezik, a Silence megoldotta azt a problémát, hogy az akkumulátorok elég nagyok legyenek a nagy hatótávolságú vezetéshez anélkül, hogy túl nehezek legyenek ahhoz, hogy kivehetőek legyenek az otthoni töltéshez.

A Silence robogóival megegyező kialakítású akkumulátorok legördülő kerekeket tartalmaznak, amelyek úgy pattannak ki, mint egy mentőautó kerekei, amikor az akkumulátort eltávolítják. Az összecsukható fogantyú az akkumulátort kocsiszerű csomaggá varázsolja, amely úgy néz ki, mint egy légitársaság kézipoggyásza. Ezután az akkumulátorokat be lehet vinni egy otthonba vagy akár egy lakásba, ahol fel is tölthetők. Az akkumulátorok kapacitása itt is egyenként 5 kWh, az S04 pedig két akkumulátorral – mindkét oldalon 1 db – körülbelül 150 kilométeres hatótávolságot biztosít.

 Az e-motor teljesítménye 14 kW az L7e kategóriás változatnak, de lesz belőle egy másik verzió is, ami az L6e-nek felel meg és teljesítménye csak 6 kW, végsebessége 45 km/h. Az erősebb verzió alapára akkuval együtt 7500 eurótól indul, de lesz lehetőség akku nélkül is megvenni az autót és csak bérelni az akkut.