MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

Elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

index.hu

Néhány nappal 85. születésnapja előtt, hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Kárpáti György.

A hírt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete – melynek a bajnok elnöke volt – tette közzé szerda délután. Kárpáti háromszor nyert olimpiát vízilabdában, bekerült a nemzet sportolói közé, az 1976-os győzelem idején a szövetségi kapitány, Gyarmati Dezső segítője volt.

1935. június 23-án született Budapesten. Édesapja az FTC technikai vezetője volt, rendíthetetlen fradista, aki a korszak labdarúgásának emblematikus alakja, Sárosi György miatt keresztelte fiát is a György névre – olvasható a MOB honlapján. Nyolcéves volt, amikor édesapja levitte a Császár uszodába. Sok sportágat kipróbált, két éven át gyermek műugróbajnok volt, és ugyancsak két évig a Fradi kölyökcsapatában is focizott, akikkel szintén bajnokságot nyert, emellett úszott is, négyszeres magyar bajnok lett a gyorsúszó-válogatott tagjaként. A vízilabdánál maradt, noha sosem volt klasszikus gladiátor alkat, de a centiméterek hiányát hihetetlen gyorsasággal kompenzálta, fénykorában sose tudták elhozni előle a labdát, és technikás lövéseivel sok gólt szerzett.

Tizenhét évesen pedig tagja lett az 1952-ben Helsinkibe utazó csapatnak is. Kezit csókolommal kellett köszönnie társainak, amit csak az első olimpiai arany megnyerése után oldottak fel. A válogatott döcögős játékkal kezdett, de a legfontosabb meccsen nagyszerűen játszott. Kárpáti öt meccsen négy gólt szerzett.

Két évvel később a torinói Eb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott fel a válogatottal, ahogyan az '56-os Melbourne-i olimpián is ők lettek a világ legjobbjai, hibátlanul fejezték be a tornát. Akkor játszották az emlékezetes véres meccset a szovjetekkel, utána a jugoszlávokat is le kellett győzniük. Hat meccsen lőtt 8 góljával ő volt a magyar válogatott legeredményesebb tagja.

Zseniális húzással lepte meg a pólóválogatott 1956-ban a szovjeteket, akik ettől idegessé váltak, és Zádor Ervint a víz felett ütötték meg. A meccs félbeszakadt, Zádor sebét össze kellett varrni. Rajki Béla csapata hibátlanul nyerte meg az olimpiát, és soha többé nem játszott együtt.

Az olimpia után ő is azon sportolók egyike volt, akik a Sport Illustrated meghívására részt vettek az Egyesült Államokban egy túrán, de hazatért.

1960-ban olimpiai bronzérmes, 1964-ben Tokióban ismét aranyérmes, akkor négy gólig jutott. Akkor lőtte Dömötör Zoltán azt az emlékezetes gólt az utolsó percben, ami az aranyérmet jelentette. 1961-ig minden gól után ráúszás volt, és mivel ő volt a leggyorsabb a medencében, ki lehetett aknázni képességeit. Miután elhozta a labdát, zavartalanul birtokolhatta a csapat, mert a támadóidő abban az időszakban még nem létezett.

1969-es visszavonulása után jogi diplomát szerzett, de inkább az edzői végzettségét használta. 1970-től 1980-ig volt a magyar válogatott másodedzője, utána a Ferencváros szakosztályának vezetője. Hét olimpián járt, ebből négyszer győztesen tért haza, erre különösen büszke volt.

Ausztráliában 1988 és 1991 között dolgozott, jó barátja, Puskás Ferenc akkor szintén ott vállalt munkát. A NOB-elnök különdíját 2005-ben vehette át, 2013-ban került a nemzet sportolói közé.