MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Életeket mentett

Életeket mentett

hvg.hu

A milánói otthonnak 84 idős, 85 évnél idősebb lakója van, de közülük egyetlen egy sem lett koronavírusos.

Gyors helyzetfelismerő-képességével magyarázza Manuela Massarotti, a milánói Domus Patrizia idősotthon vezetője, hogy sikerült elkerülnie a többi olaszországi otthonban bekövetkezett tömeges koronavírus-megbetegedéseket.

Az otthonnak 84 idős, 85 évnél idősebb lakója van, köztük száz év fölöttiek, de közülük egyetlen egy sem lett koronavírusos, miközben más, hasonló létesítményekben több ezer ember vált fertőzötté, és több százan haltak meg. Van, ahol büntetőeljárást is indítottak az ügyben, ilyen a milánói Trivulzio idősotthon, amelynek több mint kétszáz idős lakója hunyt el.

Nem a szerencsén, hanem a gondos elővigyázatosságon múlt a dolog – írja cikkében a Corriere.it. Az intézmény vezetője ugyanis február 21-én, vagyis az olaszországi koronavírus-járvány kitörése napján egyszerűen bezárta a kapukat, és onnantól kezdve látogatókat nem fogadtak, még a menzabeszállítók sem tehették be a lábukat az intézménybe. Annak ellenére döntött így azonnal Manuela Massarotti, hogy ekkor még csak a lombardiai Codogno településen találtak fertőzötteket, nem tűnt a dolog regionális problémának, és még az intézmény egészségügyi vezetőjét is meg kellett győznie, aki a lezárás ügyében szkeptikus volt.

Amikor a rokonok az otthon kapuján kifüggesztett közleményt elolvasták, természetesen először reklamálni kezdtek. Ekkor máshol még egyáltalán nem vezettek be látogatási tilalmat, és aligha sejtette bárki, hogy az idősotthonok válnak majd a fertőzések egyik melegágyává.

Amikor a rokonok órákon át várakoztak a kapu előtt, akkor az igazgató azt gondolta, fel fogják jelenteni, ma viszont meghatódott hálálkodó telefonokat és e-maileket kap tőlük, és az olasz sajtó is ünnepli előrelátását: az országban ugyanis csak március 7-én vezették be a teljes körű látogatási tilalmat az idősotthonokban.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy hozzájuk is próbáltak olyan időseket elhelyezni, akiket a kórházból már kiengedtek, napi húsz telefont kapott ilyen ügyekben, és attól tartott, előbb-utóbb kötelezni fogják őket rá. Ám az otthonban nem volt mód arra, hogy elkülönített koronavírusos részleget hozzanak létre, ezért nem vállalta a betegek fogadását. Azt mondja, ha beengedték volna a fertőzötteket az otthonba, akkor az egyet jelentett volna egy "előre bejelentett mészárlással".

A milánói otthonban ráadásul nem csak a lakók, de a személyzet közül sem betegedett meg senki. A személyzet 16 tagja, egyfajta helyi operatív törzs pár nappal a bezárás után az önkéntes elszigetelődést választotta, és azóta ők sem tették ki a lábukat az intézményből.