MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Egynapos autópálya-matrica, de mennyiért?

Egynapos autópálya-matrica, de mennyiért?

24.hu / Mázsár Tamás

A tagországok 2024 márciusáig kell bevezetniük az egynapos autópálya-matricát.

Júniusban közölte a kormány, hogy jövőre bevezetik az egynapos autópálya-matricát, de a részletekről egyelőre még nem született döntés, így azt sem lehet tudni, hogy mennyibe kerül majd az új matrica. Az Európai Unió rendelete szerint a tagországok 2024 márciusáig kell bevezetniük az egynapos autópálya-matricát.

Az autopalyamatrica.hu készített is egy kutatást, melyben a résztvevők a többi között azt jelezték, hogy abban az esetben érné meg az egynapos matrica, ha 500-1500 forintig terjedne az ára. Az Infostart cikke szerint viszont a cseh példát is látva ennél jóval magasabb összegre lehet számítani, hiszen az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának 9 százaléka lehet, amely azt jelenti, ha az idei éves matrica árához viszonyítjuk 4427 forintba kerülne. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető így, ha a 15 százalékos inflációval számolunk, akkor az egynapos matrica akár 5100 forintba is kerülhet.

Jelenleg egy személyautóra a 10 napos matrica ára 5500 forint, az egyhavi matrica pedig 8900 forintba kerül. Az éves matricáért 49190 forintot kell fizetni.