Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Egy különleges történet: a Schieber Pincészet

Egy különleges történet: a Schieber Pincészet

Takács Zsuzsa • fotó: Schieber Pincészet

A kezdetektől hosszú út vezetett a mai sikerekig, minderről Dr. Schieber-Horváth Anitával beszélgettünk.

A szekszárdi Schieber Pincészet egy igazi családi borászat, amelyet Schieber Markus és felesége, Anita közösen hozott létre egy évtizeddel ezelőtt a Szekszárdi Történelmi Borvidéken. Ez Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés és a borkészítés hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza. 

– A családunk közös álma vált valóra, amikor 2010-ben megvásároltuk Szekszárdon, a Kadarka utca 100. alatt található régi pincét és a hozzá tartozó szőlőterületet, ahol akkoriban megállt az idő, és a teljes birtok felújítása szorult – kezdte a tulajdonos. – A főépület felújítása 2015-ben befejeződött, így Szekszárdon, a városközponttól öt percre, egy igazi ékszerdoboz vár mindenkit. Visszakapta régi pompáját az 1850-ben épült, klasszicista stílusú műemléki épületegyüttes, melynek kiváló mikroklímájú pincéjében méltó helyen fejlődhetnek pincészetünk borai. Patina Borkúriánkban minden feltétel adott a tökéletes étel-borsor megalkotásához. Konyhánk a régi magyar, sváb, paraszti konyhát ötvözi a mai modern, fúziós konyhatechnológiával.

– Miként teljesedett ki a Schieber Pincészet alapját képező szőlőbirtok?
– Kezdetben 23 hektáron gazdálkodtunk, majd 2019. évre elérte az 54 hektárnyi termőterületet. Ültetvényeink a kitűnő földrajzi és talajtani adottságú Baranya-völgy és Görögszó dűlőkben találhatók, melyek nemcsak gyönyörűek, hanem a borvidék legértékesebb térségei közé is tartoznak. Ennek megfelelően a telepítések szisztematikusan végiggondolt és válogatott fajtákból, illetve klónokból kerültek összeállításra. Komoly minőségi értéket képviselnek és a borvidéket jellemző nagy, prémium borok elkészítésének zálogai.

– A fejlesztéssel nem álltak le az elmúlt több mint egy évtizedben…
– A fejlődés következő mérföldkövét a 2015-ös év hozta borászatunk számára, ekkor kezdtünk bele az eddigi legnagyobb fejlesztésbe, a 14 hektáron elterülő új szőlőhegy, a Tabu-hegy kialakításába. A hegy a 19. században már első termőhelyi kataszteri besorolású szőlőterület volt, a borvidék legértékesebb és legmagasabban fekvő területei közé tartozik. A Tabu-hegy kialakításánál szakítottunk a borvidék hagyományos teraszos művelési módjával és újító szándékkal hegy-völgy irányú telepítés került kialakításra. A felső, melegebb, több napsütést kapó részekre kerültek a borvidék zászlós fajtái a kékfrankos, kadarka, valamint a nagy nemzetközi fajták, mint a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a syrah, pinot noir. A terület alsó, nyugati fekvésű szegmensébe pedig a fehér szőlőfajtákat, sauvignon blanc-t és chardonayt telepítettünk. A Tabu-hegy gondolatát az adta a családunk számára, hogy hosszútávon innen kerüljön ki a pincészet csúcsborait adó Tabu borcsalád.

– A pincészetet a hagyomány tisztelete és a modernitás egyaránt jellemzi.
– Igen, a kárpát-medencei fajtákat többféle változatban is műveljük, van öregtőkés ültetvényünk, válogatás a pécsi kutató legjobb szelekciójából, P9-es, fűszeres kadarka és kékfrankos szőlő. Ezzel együtt a 2018-as évben a cabernet sauvignon és a cabernet franc ültetvényeinket átállítottuk ökológiai gazdálkodásra. Véleményünk szerint ez a jövő útja. Fontos számunkra a környezetvédelem, nem használunk felszívódó növényvédő szereket, illetve gyomirtó szereket sem. 2021-ben kísérletként három olyan rezisztens szőlőfajtát is telepítettünk, ami ellenáll a legtöbb gombabetegségnek, így szinte permetezésmentesen tudjuk művelni a szőlőt.

– Ez jó hír a borfogyasztóknak is, az újítással azonban, úgy tűnik, nem álltak meg.
– Igen, tavaly augusztusban elkészült az új, modern borászatunk is, mely eleget tesz a 21. századi követelményeknek. Az idelátogató vendégeknek látványkonyhával felszerelt kóstolóteremben nyílik lehetőségük boraink kóstolására. Az új borászat különlegessége, hogy saját egybefüggő 42 hektáros szőlőterületünk lábainál található, így a szőlő feldolgozása a szüretet követően kíméletesen és a lehető legrövidebb idő alatt gravitációs technológia alkalmazásával történik.

– A rengeteg szakmai elismerés közül melyiket emelné ki?
– Túlzás nélkül mondhatom, hogy a Tabu kékfrankos 2016-os válogatás borunkkal történelmet írtunk, ugyanis kékfrankossal még senki nem nyert ennyi elismerést. Megnyerte a Szekszárdi Borvidéki Borverseny Legjobb Vörösbora címet, melyet első alkalommal nyert meg kékfrankos, továbbá a Tabu a Vin-
Agora Nemzetközi Borversenyen is aranyérmet szerzett, és a borverseny Legjobb Kékfrankos Fajtaborának választották. Szívünkhöz közel áll, hogy cégünk elnyerte a Szekszárd Javáért díjat, és természetesen a sor hosszan folytatható. Az eredmények visszaigazolást jelentenek, hogy a megkezdett út jó. Sokat elárul, hogy boraink jelenleg tíz országban találhatóak kereskedelmi forgalomban, számos hazai- és nemzetközi borversenyen szerepeltek már eredményesen, valamint több Michelin-csillagos étterem borlapján is fellelhetők.

– Szekszárdon és szűkebb pátriánkban méltán vívtak ki elismerést.
– Büszkék vagyunk az adottságainkra, hogy a városon belül megtalálható az ősi pince, a hozzátartozó épület, maga a feldolgozó, valamint borszaküzlet és egy kitűnő konyhájú étterem is.

 

Elérhetőségek:
7100 Szekszárd, Kadarka utca 100.
Borszaküzlet: +36 30 994 7901
Vendéglátás: +36 30 200 4335
Értékesítés: +36 70 905 4154, +36 20 295 5415
E-mail: info@schieberpinceszet.hu borkuria@schieberpinceszet.hu
www.schieberpinceszet.hu