MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Duna, Dráva, Mura és a holtága

Duna, Dráva, Mura és a holtága

portfolio.hu

A projekt 17 intézmény közös munkáját foglalja magában öt országban.

„Európa Amazonasának is nevezhető a világ első, öt országra kiterjedő UNESCO bioszféra-rezervátuma, azaz egy olyan összefüggő védett terület, amely Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Szerbiában található. Az EU által társfinanszírozott LIFE RESTORE for MDD projekt keretében a Mura, Dráva és Duna menti ökoszisztémák helyreállítása kezdődik meg. A projekt 17 intézmény közös munkáját foglalja magában öt országban - írta meg a WWF Magyarország. Arról, hogy hogy van most a Föld, mit tudunk tenni akár már holnap reggel a környezetünkért a WWF Magyarország fog segíteni a következő kifejezetten fiataloknak szóló Gen Z Fest/ Green rendezvényünkön.

2023 októberében indult útjára az EU által részben finanszírozott LIFE RESTORE for MDD projekt, mely a Mura, Dráva és Duna mentén található védett területeket érinti. Ez az övezet Ausztriától Szerbiáig húzódik, és itt található a világ első öt országot magába foglaló UNESCO bioszféra-rezervátum.

A projektben 17 intézmény vesz részt öt országból, beleértve természetvédelmi, vízügyi és erdészeti szervezeteket, regionális közigazgatási szerveket, egyetemeket és civil szervezeteket. A WWF Ausztria irányításával közösen dolgoznak a folyóvízi ökoszisztémák és ártéri erdők természeti állapotának helyreállításán a három folyó mentén.

Az elkövetkező öt év során a 17 partnerszervezet 20 millió eurós költségvetést használ fel 29 helyszínen élőhely-helyreállításokra. A céljaik között szerepel 2472 hektár ártéri erdő kialakítása és állapotának javítása, 54 230 méternyi mellékág visszacsatolása, holtág rehabilitációk és 966 000 köbméter hordalék szétterítése új kavics- és homokpadok létrehozására. Ezek az intézkedések nemcsak értékes élőhelyeket biztosítanak a ritka hal- és madárfajok számára, hanem egészségesebb és a szárazsággal szemben ellenálló ártéri erdőket is létrehoznak.

A Mura, Dráva és Duna ártéri erdei menedéket nyújtanak Európa legnagyobb fészkelő rétisas-állományának és a veszélyeztetett fekete gólyának is. Ezen folyók ökoszisztémái gazdag biodiverzitást tartalmaznak, emellett évente több mint 250 000 vándormadár megállóhelyeként is szolgálnak.

AZONBAN A FOLYÓMEDREK KORÁBBI HELYTELEN KEZELÉSE, AZ ÁRTÉRI ERDŐK TÚLZOTT HASZNÁLATA ÉS AZ INVÁZIÓS FAJOK TERJEDÉSE FENYEGETÉST JELENTENEK EZEKRE A KULCSFONTOSSÁGÚ ÖKOSZISZTÉMÁKRA ÉS AZ ÁLTALUK TÁMOGATOTT HELYI KÖZÖSSÉGEKRE.

A LIFE RESTORE for MDD projekt fontos része az Európai Zöld Megállapodásnak és az EU Biodiverzitás Stratégia 2030 végrehajtásának. Barina Zoltán, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője kiemelte, hogy a magyarországi folyószakaszokon összesen 7 helyszínen valósítanak meg élőhely-helyreállítást, melyek jelentősen hozzájárulnak a régió fejlődéséhez és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz.

A Mura, Dráva és Duna mentén található UNESCO bioszféra-rezervátum létrehozásajötte fontos mérföldkő volt a határokon átnyúló természetvédelemben. A projekt ezt az együttműködést szeretné továbbfejleszteni, megmutatva, hogy a nagy léptékű természet-helyreállítási kezdeményezések hatékony válaszokat tudnak adni olyan globális kihívásokra, mint az élőhely-degradáció, a klímaváltozás vagy a biodiverzitás csökkenése.