MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Drágábbak lettek a napelemes rendszerek

Drágábbak lettek a napelemes rendszerek

Torontáli Zoltán

A korábban egységes piacot gyakorlatilag három szeletre szabdalta fel a szabályváltozás.

A háztartási méretű napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cégek megpróbálnak alkalmazkodni az új magyarországi szabályokhoz, amelyeket a kormány az elmúlt hónapokban többször is egészen váratlanul változtatott meg. A piacon lévő újabb kivitelezői ajánlatokat nézve számottevő az áremelkedés. Ráadásul még így, drágábban sem éri meg annyira a telepítés, mint korábban

A korábban egységes piacot gyakorlatilag három szeletre szabdalta fel a szabályváltozás.

Vannak olyanok, akik szeretnének napelemet, de nem adták be a végső határidő előtt azt a telepítési engedélykérelmet, amely még biztosíthatja, hogy a feleslegben termelt áramot betáplálják a közműhálózatba. Sokan azonban bíznak abban, hogy ez a tiltás csak átmeneti lesz.
Vannak olyanok, akik időben beadták a betáplálásos engedélykérelmet, de még nem építették ki a rendszerüket.
És vannak olyanok, akik a kiszámíthatatlan szabályozási jövő miatt most már inkább eleve olyan rendszert szeretnének, amely teljesen önállóan működik (szigetüzem).
Az első csoportba tartozóknak érdemes legalább részben saját akkumulátorban későbbi használatra eltárolni az éppen feleslegesen megtermelt áramot, illetve egy olyan berendezés is hasznos nekik, amely a lakás aktuális áramfogyasztását minél inkább a napelemek aktuális termeléséhez igazítja (csak akkor kapcsol be a mosógép napközben, ha süt a nap, és van hozzá direktben saját áram).
A második csoportba tartozóknál jellemzően újratervezés folyik, mert bár ők még a régi kedvező megoldás (szaldó) szerint számolnak el, pillanatnyilag zavaros, hogy a szaldó éves vagy havi fordulós lesz, és melyik verzió meddig lesz érvényben. Márpedig ez jelentősen ronthatja a megtérülést a korábban általánosan alkalmazott éves szaldóhoz képest.
A harmadik csoportnak az elsőnél jóval nagyobb akkumulátorral érdemes számolnia.

Egy 5 kilowattóra árammennyiség átmeneti eltárolására alkalmas akkumulátor bruttó ára ma több mint egymillió forint, a 10 kilowattórás verzió pedig 2,5 millió forint körül fut.
A fenti összegek alapján egy kisebb fogyasztású háztartásnál az akkumulátor szükségessége körülbelül megkétszerezte a költségeket (ahhoz képest, ahol az árak a szabálymódosítások előtt voltak, ebben egyedi eltérések bőven lehetnek).
Egy közepes teljesítményű (4 kWp) rendszer ma a fenti első csoportnak körülbelül bruttó 4-4,5 millió forintba kerül, a harmadik csoportba tartozók körülbelül 7 millió forintból hozhatják ki ugyanezt, a második csoport tagjai viszont még kijöhetnek 3 millió forint alatt.
Ez a 3 millió forintos ár is jóval magasabb, mint a korábbiak voltak, ennek oka még lehet az infláció és a forintgyengülés, a 4-7 millió forintos sáv azonban egyértelműen a szabályváltozások miatt jelent meg a piacon.
Az összképhez hozzátartozik két további fontos körülmény:

A fenti, megdrágult rendszerek jellemzően már nem képesek arra, ami korábban alapvetés volt: az egész éves villanyszámla lenullázására. A 100 százalékos kiváltás helyett ma már ideális esetben is csak 70-75 százalékot ígérnek a kivitelezők (mert az éves szaldó kivezetése és a betáplálási lehetőség felfüggesztése után még saját akkumulátorral sem lehetséges például a nyáron megtermelt felesleges áramot télig elraktározni).
Időközben az áram ára is a duplájára emelkedett a rezsicsökkentés éves kvótája felett, és senki sem tudja megjósolni, hogy a következő években mi lesz a kvóta határa, és mennyi lesz a kvóta feletti tarifa. Így a jóval drágább napelemmel most egy jóval drágább rezsiszámlát lehet mérsékelni (ha nem is teljesen kiváltani), ami teljesen új helyzetet teremt.