MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Csomagszállító robotok

Csomagszállító robotok

travelo.hu

Gömbölyded csomagszállító robotokat teszteltek a frankfurti reptéren.

A frankfurti reptér tranzitjában öt napig teszteltek egy önvezető robotot, melynek feladata az volt, hogy a kisebb csomagokat szállítsa el egészen a beszálló kapuig. Az utasoknak annyi dolguk volt, hogy a poggyászukat pakolják be a robot csomagterébe, aztán kövessék apró digitális segédjüket. A próbaidőszak alatt az utasok egy applikáción keresztül tudtak kapcsoltba lépni a robottal. A következő lépés az lesz, hogy a robot önállóan is interakcióba lépjen az utasokkal.

A YAPE nevű önvezető robot integrált navigációs rendszerének köszönhetően szabadon mozoghatott a terminálban.
Maximum 30 kilót tud szállítani, sebessége nem haladja meg a 6 km/órát.
Szenzorai segítségével érzékeli az őt körülvevő embereket és tárgyakat, így ki tudja kerüli az útjába kerülő akadályokat. A frankfurti reptéren évente 69 millió utas fordul meg, így ez különösen nagy kihívást jelentett számára.

A reptér üzemeltető Fraport célja a robottal az, hogy javítsa az utasok reptéri élményét, és csökkentse kicsit a személyzet leterheltségét. A frankfurti reptéren egyébként nem ez az első ilyen kísérlet, korábban ugyanis egy több nyelven beszélő robotfejet próbáltak ki, mely több nyelven segítette az utasokat az eligazodásban, írja az AIRportal.hu.