MENÜ
2022. szeptember 26.
Jusztina
Csökkenti a vércukorszintet, javítja az alvást és isteni lesz tőle a leves.

Csökkenti a vércukorszintet, javítja az alvást és isteni lesz tőle a leves.

divany.hu

A magas vérnyomás ellenszereként is ismerik, az ókori görögök fogfájásra használták.

Örményországban állítólag annyira szeretik, hogy még üdítőitalt is készítenek vele. Keverhetjük krémlevesekbe, salátaöntetekben is finom, de süteményt is láttunk már citrom-tárkony ízesítéssel.

A tárkony, avagy latin nevén az Artemisia dracunculus L. egy évelő gyógynövény, amely a napraforgófélék családjából származik. Finom ízű, és jól párosítható olyan ételekkel, mint a hal, marhahús, csirke, spárga, tojás és levesek. Íme, a tárkony 6 meglepő előnye:

1. Kevés kalória és szénhidrát, viszont sok tápanyag van benne

A tárkony alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A benne lévő mangán nélkülözhetetlen tápanyag, amely szerepet játszik az agy egészségében, a növekedésben, az anyagcserében és a szervezet oxidatív stresszének csökkentésében.

Káliumot és vasat is tartalmaz – utóbbi kulcsfontosságú a sejtműködéshez és a vértermelésben. A vashiány vérszegénységhez, fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet.

2. Segíthet csökkenteni a vércukorszintet az inzulinérzékenység javításával

Az inzulin egy hormon, amely segít glükózt juttatni a sejtekbe. Az olyan tényezők, mint a helytelen étkezés és a gyulladásos folyamatok, inzulinrezisztenciához vezethetnek, ami megemelkedett glükózszintet eredményez. Kutatások során kiderült, hogy a tárkony javítja az inzulinérzékenységet és a szervezet glükózfelhasználását.

Egy hétnapos, cukorbeteg állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a tárkonykivonat 20 százalékkal csökkentette a vércukorszintet a placebóhoz képest. Ezenkívül egy 90 napos, randomizált, kettős vak vizsgálatban a tárkonynak az inzulinérzékenységre, az inzulinszekrécióra és a glikémiás kontrollra gyakorolt hatását is vizsgálták 24, csökkent glükóztoleranciában szenvedő embernél. Azoknál, akik 1000 mg tárkonyt kaptak reggeli és vacsora előtt, nagymértékben csökkent a teljes inzulinszekréció, ami segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában egész nap.

3. Javíthatja az alvás minőségét is

Az elégtelen alvás káros egészségügyi következményekkel jár, a kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegség okozója is lehet.

A TÖBB MŰSZAKOS MUNKAREND, A SOK STRESSZ VAGY A TÚLZOTTAN HAJTÓS ÉLETMÓD HOZZÁJÁRULHAT AZ ALVÁS ROSSZ MINŐSÉGÉHEZ.

Egy egereken végzett vizsgálatban az Artemisia növények – így tárkony is – nyugtató hatásúnak bizonyultak. Egy kis tárkony neked is segíthet szabályozni az alvásodat.

4. Növelheti az étvágyat a leptinszint csökkentésével

Az étvágytalanság különböző okok miatt fordulhat elő, például életkor, depresszió vagy kemoterápia miatt. Ha nem kezelik, alultápláltsághoz és az életminőség romlásához vezethet.

EGY EGEREKEN VÉGZETT VIZSGÁLAT A TÁRKONYKIVONAT ÉTVÁGYGERJESZTŐ SZEREPÉT VIZSGÁLTA.

Az eredmények arra utalnak, hogy a fűszer növelheti az éhségérzetet, eredményeket azonban csak magas zsírtartalmú étrenddel kombinálva találtak.

5. Segíthet enyhíteni az ízületi kopás okozta fájdalmat

A hagyományos népi gyógyászatban a tárkonyt régóta használják fájdalomcsillapításra. Egy 12 hetes tanulmány az Arthrem nevű étrend-kiegészítő hatásosságát vizsgálta – amely tárkonykivonatot tartalmaz – 42, ízületi kopásban szenvedő betegnél.

Azoknál, akik naponta kétszer 150 mg Arthremet vettek be, a tünetek jelentős javulását tapasztalták, összehasonlítva a napi kétszer 300 mg-ot szedőkkel és a placebocsoporttal. Az alacsonyabb dózis hatásosabbnak bizonyult, mivel jobban tolerálták a betegek.

6. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

Egyre nagyobb az igény arra, hogy az élelmiszeripari vállalatok természetes adalékanyagokat használjanak szintetikus vegyszerek helyett az élelmiszerek tartósítására. A növényi illóolajok az egyik népszerű alternatívát jelentik.

Egy tanulmány a tárkony illóolajának Staphylococcus aureusra és E. colira gyakorolt hatását vizsgálta – két baktériumra, amelyek élelmiszer-eredetű betegségeket okoznak. Az eredmények azt mutatták, hogy a tárkony illóolajjal kezelt minták mindegyike antibakteriális hatással volt a két baktériumtörzsre, szemben a placebóval. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tárkony emiatt hatékony, természetes tartósítószer lehet az élelmiszerekben.