MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Csapvízzel ne locsoljunk!

Csapvízzel ne locsoljunk!

Takács Zsuzsa • fotó: elegansotthon.hu, fiskars.hu, esomester.hu

Hasznos tanácsok, nem csak kánikulában.

Az ivóvíz legfőbb kincsünk, amit jellemzően csak akkor értékelünk igazán, amikor szűkében vagyunk. A családi házban élők, kertészkedők, kiskerttulajdonosok ilyenkor szembesülnek a nagy dilemmával. Öntözni szükséges, hiszen ellenkező esetben elpusztulhatnak növényeink, miközben spórolni kell az értékes vezetékes vízzel. Aminek előállítása, ebből eredően fogyasztói ára is drága, korlátozottan áll rendelkezésre, és nagyban befolyásolja bolygónk állapotát, végeredményben az emberiség jövőjét.

Környezettudatosság és gazdasági érdek, nagy szavak és napi gyakorlat. Mit tegyünk a kánikulai melegben, hogyan alakítsuk át szokásainkat, lehetőségeinket, hogy fenntartható, olcsó és örömteli legyen számunkra a kertészkedés? Hogyan érjük el, hogy túléljék növényeink a nyári kánikulát, az egyre hosszabbra nyúló aszályos időszakokat?
Természetesen éltető víz kell a növényeknek, de egyáltalán nem mindegy, hogy hol, mikor, és legfőképpen milyen vízzel látjuk el növényeinket. A kiindulópont szinte minden útmutató és szaktanács szerint: aki teheti, ne locsoljon csapvízzel. Az első és legfontosabb indok az, hogy a hálózati víz használatáért fizetni kell, és nem utolsó sorban a növényeknek sem tesz jót.

Mulcsozás, a talajfedés jelentősége

A kerti öntözés kerttípustól függetlenül szerves része életünknek. Akár virágos kertünk, veteményesünk van, netán füvesített, parkosított területről gondoskodunk, mindenképpen időt kell szánnunk, és vizes bázisokat telepíteni. Az öntözővíz mennyisége ezenkívül nagyban függ nemcsak az időjárástól, hanem a termőtalaj szerkezetétől is. Ráadásul léteznek nagyszerű praktikák a talajfedésre, mint például a mulcsozás, természetes talajtakarás, ami megóvja a gyors párolgástól, vízvesztéstől a növényeket. Egyre több helyen alkalmazzák, praktikus és természetbarát megoldás.

A lágy víz aranyat ér

A kertészeti szakemberek állítják, a lehető legjobb a lágy vízzel történő öntözés, vagyis a csapadékvíz felhasználása nem csak a pénztárcánknak, hanem a virágoknak, zöldségeknek, gyümölcsöknek is jó tesz. Érdemes esővízgyűjtő helyeket kialakítani a kert több részén, ahonnan később slaggal, szivattyúval, vagy egyszerűen kannával használhatjuk fel öntözésre az isteni ajándékot. Ereszcsatornák alá helyezhető hordók, műanyag tárolóedények nagy választékban kaphatók, illetve utólagos átalakítással ötletes megoldások léteznek. Csak a fantázia és a hely szab határt.

Kútfúrás és/vagy kerti tavacska

Hatalmas előnyt jelent, ha kútvízzel tud locsolni valaki, egyre többen áldoznak arra, hogy kutat fúrjanak, a föld mélyéről teremtsék elő az öntözéshez szükséges vizet kertjükben, udvarukban. A kúthasználat engedélyhez kötött, de nincs annyira szigorúan szabályozva, mintha folyóból szeretnénk locsolni. Minősége eltér a csapvíztől, érdemes a sótartalomra külön is odafigyelni. Ez éppolyan jó a vegetációnak, mint az esővíz, hiszen nem tartalmaz ásványi anyagokat. Kombinálható is a két forrás, sőt, arra is bőven van példa, hogy a kertben található dísztóból locsolnak a száraz időszakban. Javasolható, hogy az így elfogyasztott vizet a kútból pótolják, ezzel sok oxigén is bevihető a tavacskába, ott felmelegedve a kútvíz pedig kitűnő minőségű locsolóvízzé alakul.

Így takarékoskodhatunk a vízzel

A kertöntözés legtakarékosabb és a növények szempontjából is legideálisabb megoldása a csepegtető öntözés. Ilyenkor a víz közvetlenül a növény gyökeréhez jut, a párolgási és lefolyási veszteség minimális, és a növények levele sem lesz vizes, így a kártevők megjelenésének veszélye is csökken. Ha szórófejes slaggal locsolunk, elkerülhetetlen, hogy a levelek is vizesek legyenek, ezért a hajnali órákra érdemes időzíteni a locsolást, hogy a növény meg tudjon száradni. Szintén egy hasznos fortély a bőséges vízmennyiség. Sokkal hasznosabb az, ha ritkábban – például kétnaponta – bőséges vizet juttatunk, mert így a mélyebb rétegekbe szívódik fel a víz, arra ösztönzi a növényeket, hogy mélyebb gyökeret eresszenek.

Slag helyett permetfej

A kannás, vagy slaggal történő öntözés csalóka, mert a talaj felső rétegét áztatja, de a gyökérzónába már nem jut elég nedvesség. Ráadásul a slaggal való öntözés a talajminőséget ronthatja, hiszen a hirtelen érkező nagy mennyiségű vizet a talaj nem tudja elnyelni. A felső talajréteg tömörödik, még lassabban veszi be a vizet. Az apró vízcseppekkel történő lassú öntözésre alkalmas szórófejekkel ez elkerülhető, a szakember tanácsa szerint.
A víztakarékosságot szolgálja közvetetten a komposztálás is: a tápanyagdús, laza talajban kevéssé szivárog el a víz. És szintén sokat spórolhatunk meg, ha a talajnak megfelelő növényeket választunk, ezzel mindenki jobban jár. Nem érdemes küzdeni a természettel!

Korán vagy este?

Legjobb kora reggel öntözni, mielőtt a hőmérséklet emelkedni kezd. Lehetőleg kerüljük az esti locsolást, mert a kijuttatott víz nem tud leszáradni. A növényen emiatt gyakrabban jelenhetnek meg gombás, baktériumos betegségek.

 „A csapvíz nem a kertünk öntözésére szolgál”