MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Büntetésként hullaházi munka

Büntetésként hullaházi munka

vezess.hu

Moldovában büntetésként hullaházban dolgoznak az ittas sofőrök.

Kijózanítóan kemény módszerrel küzdenek az ittas vezetés ellen Moldovában, akit megállít a rendőr, az könnyen a hullaházban találhatja magát.

Moldovában rájöttek, hogy a megrázó videók, sokkoló plakátok és a pénzbüntetések nem jelentenek elég elrettentő erőt az ittas vezetéssel szemben. Ezért radikális programmal próbálkoznak, 2019 óta egy új jogszabály szerint akár hullaházba is küldhetik azokat, akiknek ittas vezetés miatt bevonták a jogosítványát.

Legalábbis adott ez az opció azok számára, akik vissza akarják szerezni a jogosítványukat, de a vezetéshez való jogot nem adják könnyen. Három hónapig kell kórházak baleseti osztályain segíteniük (összesen 12 alkalommal, vagyis heti egyszer) a közúti baleset áldozatait, és ha épp nincs ilyen, akkor a patológián könnyítik meg a boncmester munkáját.

Ahogy az sejthető, a legalantasabb munkákat kell elvégezniük, a testek mosását, mozgatását, és a boncolás alatt is jelen kell lenniük. A helyi hírek szerint hatan vágtak neki a programnak, de az egyik jelentkező már az első napon feladta, inkább lemondott a vezetésről.

A bizarr érzékenyítő tortúráért ráadásul fizetni is kell, 60 ezer forint körüli összeget, (ami már önmagában komoly büntetés, mivel a helyi átlagfizetés 95 ezer forint körül mozog).

 A moldovai ötlet nem új, 2016-ban Thaiföldön próbálkoztak hasonlóval, ott szintén hullaházi gyakorlatra kell menniük Thaiföldön az ittas vezetésen kapott autósoknak. Thaiföldön évente 24 ezer ember szenved halálos közúti balesetet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint tavaly Líbia után Thaiföldön volt a legmagasabb az egy főre jutó halálesetek száma. Eddig minden kormány – katonai vagy polgári – fogadkozott hatalomra kerülve, hogy csökkenti a balesetek számát, de egyelőre hasztalan volt minden ígéret.