Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Brill Pálinkaház, a szőlő- és törkölpálinkák mestere

Brill Pálinkaház, a szőlő- és törkölpálinkák mestere

Takács Zsuzsa • fotó: Brill Pálinkaház

A Harcon működő családi manufaktúra tavaly Érlelt Kadarka törkölypálinkájával elnyerte Magyarország legjobb pálinkája címet.

Lapunk megjelenésével egy időben rendezik meg a 2021. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyt, melynek idén is nélkülözhetetlen résztvevője a Brill Pálinkaház. A Harcon működő családi manufaktúra tavaly Érlelt Kadarka törkölypálinkájával elnyerte Magyarország legjobb pálinkája címet, ezenkívül három Champion-győzelmet szerzett. Az idei várakozásokról és az eddigi tapasztalatokról, a közel három évtizede működő vállalkozás tulajdonosa, NAGY ATTILA beszélt.

– A kereskedelmi főzdék legnagyobb hazai versenyét ebben az évben is ősszel rendezi meg a Pálinka Nemzeti Tanács. A versenyre összesen 13 tétellel nevezetünk, melyek közül a feketeribizli és a cigánymeggy pálinkánk egészen friss, néhány hete elkészült tételek. Kíváncsian várjuk a szakmai zsűri értékelését – mondta a szakember. – Sajnos az áprilisi időjárás nem kedvezett a legnépszerűbb pálinka alapanyagnak számító gyümölcsöknek. Kevés kajszbarack és szilva termett, melyek beszerzési ára ennek megfelelően igen magas volt. Szőlőkből viszont kifejezetten jó termésre számítunk, az eddigi tapasztalatok is kiváló minőséget mutatnak. Nemrég dolgoztunk fel Jázmin valamint Irsai Olivér szőlőfajtákat, bízom benne, hogy idén is remek párlatok készülnek belőlük. A következő időszakban további gyümölcsök (vilmoskörte, alma, birs) feldolgozását is tervezzük.

– A tavalyi versenyen is elhozták a legnagyobb címeket, nem terhes évről-évre ez a magas elvárás?
– Fontos, hogy a magas mércét mindig magunk előtt tudjuk, és arra törekszünk, hogy átugorjuk. A fogyasztóink ismerik a termékeinket, a minőség iránti elkötelezettségünket, ezek a versenyek a megerősítést, a hírnevünk alátámasztását szolgálják. Minden évben arról tanúskodnak, hogy változatlan a minőség, érdemes nálunk vásárolni. Érdekes, hogy a tavalyi évben a pandémia miatt bekövetkezett hatalmas visszaesés után forgalmunkat az online értékesítéssel sikerült fellendíteni. Az értékesítési csatornáink egy része a vendéglátóhelyek bezárásával megszűnt, azonban köszönhetően az új honlapunknak – a könnyen kezelhető, új dizájnnal elkészített internetes felületnek –, jelentős forgalmat bonyolítunk le ma is a virtuális térben.

– A kísérletezés, az újítás a nehéz időszakban sem maradhatott el.
– Igen, mindig próbáltunk új utakat keresni. Elsősorban a magyar szőlőfajtákban gondolkodunk, ez jelenik meg a Jázmin szőlőből egyedi eljárással elkészített pálinkánkban, amely 2018-ban Magyarország legjobb pálinkája címet nyerte el, tavaly pedig a Jázmin Törkölypálinkánk Champion-győztes lett. De közel áll a szívemhez a tavalyi bajnok Érlelt Kadarka, mely korábban a harsány vörösek mögött háttérbe szorult. Alapanyagként szeretem a szőlőt, ami a Szekszárdi Történelmi Borvidéken talán nem szorul magyarázatra.

– Hol találkozhat a nagyközönség a kiváló pálinkákkal?
– Budapesti, pécsi és szekszárdi éttermekben, fesztiválokon, valamint legközelebb a Szekszárdi Nyitott Pincék rendezvényen kóstolhatják párlatainkat. Emellett természetesen a Brill Pálinkaházban is szívesen látjuk az érdeklődőket pálinkakóstolóra és üzemlátogatásra.

Érlelt Kadarka törkölypálinka 2007

Magyarország legjobb pálinkája 2020

Illatát gyönyörű törkölyös fajtajegyek jellemzik, amelyek a levegőztetés hatására folyamatosan erősödnek, majd kellő idő után kinyílnak, kiteljesednek. Kitárja gazdagon
fűszerezett önmagát, mellette félénken megmutatja a kifejlett hordós jegyeit (…)
A pálinka harmonikus összhangban van a hordóval. A kékszőlő törkölye és a hordó természetes aromái egyáltalán nem nyomják el egymást, hanem saját világukkal erősítik a másik alkotóelemet.


Rendkívül összetett pálinka, nem egyszerűen szőlőalapú, hanem ennél több, mégpedig kékszőlő alapú, a több száz éve a délvidékről hazánk területére megérkezett kadarka fajtából, törköly a törkölyök összes pozitív jegyével, sőt érlelt, az érlelés megannyi tudományával.
Pálinka az újkori pálinkatörténelem hajnalából a pálinkaálmok izgalmasan távoli jövőjébe.

Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny Szakmai Elnöke (2020)

 

Brill Pálinkaház 7172 Harc, Siófoki u. 21.
Telefon: 74/437-123 • Mobil: 06 30/720-4928
www.brillpalinkahaz.hu