MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Bónusz jár a nem túlsúlyos dolgozóknak

Bónusz jár a nem túlsúlyos dolgozóknak

g7.hu • fotó: azonnali.hu

Akik egy év alatt 10 százalékkal le tudják faragni a testsúlyukat, jogosulttá válnak a bónuszra.

A mexikóiak a világ leginkább elhízott emberei közé tartoznak, így nem csoda, hogy sokféleképpen próbálják rávenni őket a fogyásra. Az állami tulajdonú olajtársaság, a Petroleos Mexicanos (bevett rövidítéssel Pemex) alkalmazottai például bónuszra jogosultak, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek.

Ezek egyike a világon a legelterjedtebbnek számító testtömegindexhez kötődik. Ennek számításakor a kilogrammban mért testtömeget kell elosztani a testmagasság méterben mért négyzetével. A 25 pont feletti értéke már túlsúlyt, a 30 pontot meghaladó adat pedig elhízást jelez. Ennek megfelelően a bónuszra azok jogosultak, akiknél ez az érték 25 alatti. De ehelyett figyelembe lehet venni a csípőkörfogatot is, amelynek férfiaknál 90, nőknél 80 centiméter alatt kell lennie.

Azok sem esélytelenek azonban, akik bőven efölött vannak, mert ha egy év alatt 10 százalékkal le tudják faragni a testsúlyukat, szintén jogosulttá válnak a bónuszra. Emellett a vércukor- és koleszterinszintre, valamint a vérnyomásra is vannak határértékek. Az új kollektív szerződés szerint az egészségösztönző bónusz évi 5545,4 peso, azaz valamivel több mint 83 ezer forint.

A többféle kritérium ellenére a Bloomberg által megkérdezett szakemberek nem voltak elragadtatva a Pemex rendszerétől. Egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a testtömegindex és a hasonló mutatószámok erősen függnek a genetikai adottságoktól és a környezeti hatásoktól, és nehéz rajtuk változtatni.

Scott Kahan, az emberek testsúlyával és jóllétével foglalkozó washingtoni intézmény igazgatója szerint jobb lenne például, ha biztosítási kedvezményt kapnának a rendszeresen edzőterembe járók, vagy azok, akik az egészséges táplálkozásról és életmódról szóló előadásokon vesznek részt. Szintén hasznos lehet, ha az alkalmazottak munkaidőben edzhetnek, vagy éppen édességek és cukros üdítőitalok helyett egészséges harapnivalót kapnak az irodában.