MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Bizarr felállás

Bizarr felállás

index.hu

A hétvégén Messi gyarapította kimaradt szabadrúgásgóljainak számát.

Múlt ősszel remekül lőtte szabadrúgásokat Lionel Messi, volt meccs, amikor kettőt is berúgott, immár viszont négy hónapja nem talált be állított labdából, a tizenhatoson kívülről. Emiatt a Barcelonának sincs szabadrúgásgólja, és a hétvégén Messi gyarapította kimaradt lehetőségeinek számát, amikor a Real Sociedad eddig nem látott módon védekezett a lövésénél.

A második félidőben, 0-0-s állásnál a Barcelona ideális helyről, úgy 22-23 méterről végezhetett el szabadot. Természetesen Messi állt a labda mögé, de felnézve egészen szokatlan látvány fogadta:


A kapus mindössze háromfős sorfalt állított, mögöttük viszont szervezett hadrendbe állt fel a teljes csapat. A kapu két szélén biztosított egy-egy mezőnyjátékos, köztük helyezkedett a kapus, előttük még négyen úgy álltak, hogy lefedjék a kapu egy-egy részét. Mindezt azért, hogy ha Messi a rövid sarokra lő, akkor is, ha a hosszúra, akkor is útban legyenek, vagyis

AZ EGÉSZ CSAPAT, MIND A 11 VENDÉGJÁTÉKOS A TIZENHATOSON BELÜL VOLT, SÜNDISZNÓÁLLÁSBAN VÉDTÉK A KAPUT.
Messi se nem lőtte, se nem ívelte a labdát, de nem alakult ki komoly lehetőség, mert a Real Sociedad simán levédekezte a helyzetet.

Korábban láttunk már hasonlóan ötletes és eredményes szabadrúgás-védekezést. Az egyik emlékezetes ilyen ellenállás volt, amikor másfél éve a Barcelona-Inter Bajnokok Ligája-csoportmeccsen befeküdt a sorfal mögé a horvát Brozovic: Luis Suarez laposan, a sorfal alatt elrúgott labdája elakadt benne, és a kapu fölé pattant. A befekvős technika bejött, tökéletesen lehet vele hatástalanítani a felugró sorfal alá küldött labdákat.

A REAL SOCIEDADTÓL LÁTOTT STRATÉGIA PEDIG A KLASSZIKUS CSAVART LABDÁKAT HATÁSTALANÍTJA, AMELYEKKEL EDDIG NEM IGAZÁN TUDTAK MIT KEZDENI A KAPUSOK.

És nagyon úgy tűnik, hogy a távolabbról, erősebben meglőtt labdák ellen is hatásos lehet. Vagyis ha a baszk csapat felállását mások is alkalmazni kezdik, az a hagyományos szabadrúgásgólok erős ritkulását eredményezheti.

Vannak persze különleges szabadrúgások, amelyek ellen a sündisznóállás is hasztalan lenne. Ilyen volt például Dimitri Payet lövése pár éve, még a West Ham mezében, amikor a labda olyan gyorsan olyan magasra emelkedett, hogy azt fejjel sem érte volna el senki, majd olyan szögben hullott a léc alá, hogy a vonalon a kapufához állított mezőnyjátékos is csak kézzel tudta volna