MENÜ
2023. június 8.
Medárd
Biogén CO2, a jövő aranya?

Biogén CO2, a jövő aranya?

magyarmezogazdasag.hu

A dán gazdák egy kiaknázatlan aranybányán ülnek, mert már most nagy a kereslet a biogén CO2 iránt.

Az elmúlt években az éghajlati vitában hozzászoktunk ahhoz a gondolathoz, hogy a CO2 rossz, mert a világ növekvő népessége és az ebből eredő CO2-kibocsátás globális felmelegedéshez vezetett. A CO2 nagyrészt fosszilis tüzelőanyagokból, például szénből, olajból vagy gázból származik, de vannak más formái is, és a biogén nem csak az éghajlat szempontjából előnyös.

A szén-dioxid kibocsátás jelentős része biomassza (szénből, hidrogénből és oxigénből álló biológiai anyag) égésének eredménye. A biomassza égetéséből származó kibocsátásokat szén-dioxid semlegesnek tartják, mert a szén így természetes úton keletkezik. A jelenlegi Kiotói Jegyzőkönyv és több üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos program értelmében a biomassza és a biomassza melléktermékek alternatív üzemanyagként való használata az üvegházhatású gázok csökkentésének minősül.
Ha egy vállalat megkülönbözteti a biogén és a fosszilis eredetű szén-dioxidot, számszerűsítheti a tényleges üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és a szén-dioxid lábnyoma ellentételezéséhez szükséges krediteket.

A dán gazdák itt egy kiaknázatlan aranybányán ülnek, mert már most nagy a kereslet a biogén CO2 iránt.
Főleg azért, mert több helyen épülnek úgynevezett Power-to-X erőművek (PtX), ahol szén-dioxiddal kell a szélturbinák zöldenergiáját etanollá alakítani.

Szakértők szerint a dániai Nyugat-Jylland Andelben már számos megkeresés érkezett olyan cégektől, amelyek meg akarják vásárolni a biogén CO2-t, amely ma már a biogáz gyártása kapcsán többlettermék, és egyszerűen kikerül a légkörbe. 2-3 éven belül a technika fejlődésének köszönhetően képesek leszünk ezt a biogén CO2-t felfogni, és eladni például a PtX cégeknek.

Steen Bitsch, a dániai Vestjyllands Andel ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy a szántóföldek formájában meglévő művelési felületeken a betakarításkor leállítjuk a CO2 felvételét. Ekkor a legtöbben takarónövényeket vetnek. Ezzel az a probléma, hogy sokszor hagyják azokat elrohadni, és így a CO2 felszabadul. Ehelyett véleménye szerint a főnövény betakarítása után energianövényeket kellene termeszteni, majd eladni a biogáz cégeknek. Itt aztán a terményeket be tudják vonni a biogáz-termelésbe, ahol biogén CO2 keletkezik, amelyet fel lehet fogni és eladni.

Forrás: LandbrugsAvisen