MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Betilthatják a dohányzást az autóban

Betilthatják a dohányzást az autóban

vezess.hu

Az első EU-s ország, ahol betilthatják a dohányzást az autóban.

Komoly szigorítás várhat az olasz járművezetőkre, ugyanis a kormány arra készül, hogy komolyabb büntetést rónak ki a vezetés közbeni mobilhasználókra és a dohányzást is betiltanák a volán mögött – írja a The Local internetes hírportál.

Néhány képviselő javaslata az, hogy emelkedjen a vezetés közbeni telefonhasználat miatt kiszabható büntetés összege. Jelenleg 160 és 660 euró közötti bírságot szabnak ki (ez átszámítva 58 ezer és 240 ezer forint), ezt növelnék 422 és 1697 euró közé (maximum 621 ezer forint), ha pedig valaki visszaesőnek számít, azaz két éven belül ismét nem bír magával és telefont nyomkod a vezetés közben, akkor akár 2588 eurós bírságot is fizethet (ez közel 1 millió forint). A pénzbírság mellett egy időre a jogosítványtól is elbúcsúzhatnának.

A tervezet másik része, hogy teljesen betiltanák a dohányzást az autóban. Jelenleg akkor nem szabad dohányozni a járműben, ha kiskorú vagy várandós kismama tartózkodik az utastérben. De a jövőben akár 50 és 500 euró közötti bírsággal számolhat az, aki bármilyen körülmények között rágyújt az autóban. Ha ezek a törvénymódosítások életbe lépnek, Olaszország lehet az első EU-s tagállam, amely teljesen betiltja a dohányzást a járművekben.