MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Befellegzik az egyszerhasználatos műanyagoknak?

Befellegzik az egyszerhasználatos műanyagoknak?

telex.hu • fotó: archenerg.eu

Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyagok szabályozása.

Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás, írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

 „A körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe. Ezért – egyéb szigorítások mellett – a gyártóknak bizonyos műanyag termékek esetében tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára, összhangban az európai uniós szabályozással” – mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A kedden megjelent kormányrendelet értelmében július 3-tól a gyártóknak alkalmazniuk kell az egészségügyi betétek, tamponok és tamponapplikátorok, nedves törlőkendők, dohánytermékek és italpoharak esetében az uniós jelölési követelményeket, ami hozzájárul a hulladékok elhagyásának csökkentéséhez.

Az egyszer használatos műanyag termékek gyártóit a hulladékgazdálkodási hatóságnál 2022. január 15-ig nyilvántartásba kell venni, 2022. január 1-jétől pedig a gyártóknak nyilvántartást kell vezetniük, illetve adatot kell szolgáltatniuk a Magyarországon forgalomba hozott egyes egyszer használatos műanyag termékekről.

A jogszabály szerint a PET-palackokra vonatkozó cél, hogy 2025-re a tárgyévben forgalomba hozott italpalackok 77 százalékát, 2029-re 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A gyártóknak továbbá gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk forgalomba hozott PET-palackok 2025-től legalább negyede, 2030-tól az általuk forgalomba hozott műanyag palackok mintegy harmada újrafeldolgozott műanyagból készüljön.

Mint azt korábban írtunk, a Magyar Közlöny rendelete szerint július 1-től tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket, ezek közé tartozik például a fültisztító pálcika, a műanyag evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika) és tányér, illetve a szívószál is.