Tam_Bau
MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Bajban vannak az ausztrál borászok

Bajban vannak az ausztrál borászok

agroinform.hu

Az új vámok miatt az ausztrál borok elveszítik versenyképességüket a kínai piacon.

Kína holnapi hatállyal dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál borokra – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium. A két ország közötti egyre feszültebbé váló politikai viszony közepette hozott, ideiglenesnek szánt intézkedés szerint az ausztrál borok importőreinek 107 százaléktól 212 százalékig terjedő antidömping vámokat kell fizetniük – írja a Magyar Nemzet.

A döntés a szaktárca közlése szerint egy hónapokon át tartó vizsgálat eredménye, amely megállapította, hogy az ausztrál borokat Kínában mesterségesen alacsony, az ausztrál piaci árak alatti, azaz támogatott áron értékesítik, kárt okozva ezzel a kínai borszektornak. Canberra tagadta a feltételezést, ugyanakkor Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter azzal kommentálta a bejelentést, hogy az új vámok miatt az ausztrál borok elveszítik versenyképességüket a kínai piacon.
– Az ausztrál kormány kategorikusan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint termelőink dömpingáron szállítják a bort Kínába. Az ausztrál bor rendkívül népszerű Kínában és világszerte a magas minőségének köszönhetően, s bízunk benne hogy ezt egy átfogó és alapos vizsgálat igazolja is – mondta David Littleproud mezőgazdasági miniszter.

Kínában az ausztrál borok 39 százalékát értékesítették az idei év első kilenc hónapjában. A kelet-ázsiai ország Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere.

Idén Kína már több intézkedéssel nehezítette az ausztrál termékek behozatalát: például büntetővámokkal sújtotta az ausztrál árpát, szenet, cukrot, homárt, és átmenetileg felfüggesztette az ausztrál húsok importját.

A kereskedelmi kapcsolatok mellett a turizmus is visszaesett, ugyanis Kína figyelmeztette polgárait: nem ajánlja, hogy a „rasszista” Ausztráliába utazzanak. Erre azt követően került sor, hogy Canberra tulajdonképpen Pekinget vádolta a koronavírus-világjárvány kirobbantásával.