MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Azonnali segítség mentheti meg a kistelepüléseken működő patikákat

Azonnali segítség mentheti meg a kistelepüléseken működő patikákat

24.hu / Farkas György

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint gond van az árrés szabályozásával.

Az elmúlt 12 évben mintegy 160, csak az elmúlt két évben mintegy hatvan patika zárt be, tehát a folyamat felgyorsult. Főleg a vidéki kistelepüléseken tűnnek el fiókgyógyszertárak, ezért olyan intézkedések kellenének, amelyek legalább megállítják ezt a bezárási hullámot – mondta az InfoRádiónak Zlinszky János. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYTSZ) elnöke szerint a folyamat azért gyorsult fel, mert a jelenlegi szabályozás szerint minél drágább egy gyógyszer, annál kisebb rajta az árrés, egy bizonyos határ fölött fix (990 forintos) árréssel értékesítik a támogatott gyógyszereket, amelyek ára az elmúlt tíz évben egyre magasabb lett.

Ez a strukturális probléma okozza, hogy a gyógyszertárak hosszú távú fenntarthatósága, gazdasági helyzete folyamatosan romlik. A patikai forgalom döntő többségét ugyanis a támogatott gyógyszerek adják, az ezen realizált árrés 12 év alatt csak néhány százalékkal emelkedett, miközben az infláció nagyjából 50 százalék volt. Az elmúlt években ráadásul hatalmas ugrás volt a bérezésben, a szakemberhiány miatt egyre magasabb bérért találnak csak gyógyszerészt, asszisztenst, és az energiaárak emelkedése is jelentősen sújtotta a patikákat, hiszen a gyógyszertárolásnak hatóság által megszabott körülményei vannak: 25 fok fölött nem lehet gyógyszert tárolni, de némelyiket 18 fok alatt sem.

Magyarországon ma 670 ezer ember él olyan településen, ahol nincs közforgalmú fiók- vagy kézi gyógyszertár. A szám idén valószínűleg eléri a 700 ezret, ha folytatódik a tendencia.
Zlinszky János szerint a nyáron létrejött a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum (GYEF), tagjai (gyártók, nagykereskedők, kiskereskedők képviselői) közösen dolgoznak egy stratégián (a degresszív árrésmodell modernizációján is), amit év közepe felé tudnak az egészségügyi kormányzatnak továbbítani, de vannak olyan lehetőségek is, amelyek nem kerülnének pénzbe az államháztartásnak, ám nagyon gyorsan tudnák stabilizálni a fiókgyógyszertárak helyzetét. A GYEF javaslata lazítaná a fiókgyógyszertárak működési feltételeit, ezáltal a működtetési költségeken lehetne spórolni, és tovább lehetne üzemeltetni a gyógyszertárakat. Kidolgoztak egy olyan anyagot is, amely a gyógyszerészek kompetenciáját bővítené (vakcináció, vényfelírási jogosultság), amivel terhet tudnának levenni az egészségügy más területeiről, de ezt nem írnák elő, lehetőség lenne a gyógyszertárak számára – tette hozzá.

https://24.hu/belfold/2023/03/10/egyre-tobb-patika-zar-be-azonnali-segitseg-kell/#