Tam_Bau
MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Az utolsó napon kértünk hitelt az EU-tól

Az utolsó napon kértünk hitelt az EU-tól

hvg

Mégis kért 1500 milliárd forintnyi hitelt Magyarország az EU-tól

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz - jelentette be a területfejlesztési miniszter egy rendezvényen csütörtökön, Budapesten.

Navracsics Tibor azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld állátás projektjeinek finanszírozására.

Két nappal ezelőtt az Európai Bizottság egyik szóvivője beszélt arról, hogy a magyar kormány továbbra sem igényelte a rendelkezésére álló hitelkeretet.

Magyarország továbbra sem fér hozzá a több mint 2000 milliárd forintos (5,8 milliárd euró) helyreállítási alaphoz, mert ehhez teljesítenie kellene a jogállamisági eljárás keretében 21 úgynevezett szupermérföldkövet. A pénz azonban rendelkezésre áll, elveszni akkor fog, ha a feltételeket jövő év decemberének közepéig sem sikerült kipipálni.
A helyreállítási és ellenállóképességi eszköznek (RRF) egy másik, eddig csak néhány tagállam által igénybe vett része a kedvezményes hitel, ami Magyarország esetében legfeljebb 3300 milliárd forintot jelent. A magyar kormány korábban többször változtatta meg a véleményét ezzel kapcsolatban.

A hitelhez egyébként szintén csak úgy lehet ténylegesen hozzáférni, ha a már említett 21 pontos vállalást teljesíti Magyarország. Ugyanakkor pénzügyileg ez sokkal kedvezőbb konstrukció, mint a piacon elérhető hitelek, mert ezt a kifogástalan besorolással rendelkező EU veszi fel és azzal a kondícióval adja tovább a kérelmező tagállamnak. Igaz, feltételként szabja a pénzek átlátható elköltését, amelynek a gazdaság zöld átállását és a digitalizálását kell szolgálnia.