Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Az úszótó

Az úszótó

pinterest.de

Lapos szélekkel és ívelt partokkal az úszótavak majdnem olyanok, mint a természetes tavak.

Az úszótó a tó és az uszoda optimális keveréke: tiszta, lágy vizet kínál vegyszerek nélkül és nagyon különleges szabadidős szórakozást, és még fürdés nélkül is érdekes és pihentető megfigyelni az életet a fürdőtóban.

Fürdés mulatság, mint a medencében, de csak egy kerti tó gondozásában: különböző rendszerek és szolgáltatók vannak az úszótavakban. Függetlenül attól, hogy mit választ - az úszótó alapvetően két területből áll: az úszási zónából és az ültetési zónából, amelyet a tó vizének regenerálására használnak. Mindkét terület szerkezetileg el van választva egymástól az úszótóban. Akár betonelemekkel, természetes kőfalakkal, akár úgynevezett tózsákokkal, amelyek halmozva falat képeznek.
A kristálytiszta vizet részesíti előnyben az úszótóban, vagy természetesen elég zavaros az Ön számára? Minél tisztábbnak kell lennie a víznek, annál intenzívebben kell szűrni. Ez magasabb építési és üzemeltetési költségekhez vezet.

Az úszóövezet teraszos és elég lapos a jobb oldalon a nem úszók számára. Egy ilyen úszótóban a vizet zárt körben szivattyúzzák több kamrán keresztül: a patakból a regenerációs területre, amely átfolyik az úszótóba, majd a talajszűrőbe, ahol mind mechanikusan, mind biokémiailag tisztítják. Innen a föld alá szivattyúzzák a forráshoz. A skimmer szükség esetén felszívja a leveleket és a pollent az úszótóban.

Ezzel a rendszerrel (pl. Az Ecopool-tól, a Teichmeister-től) az úszótó vizét felülről folyamatosan leszívják, átszivattyúzzák a tisztítózónán, és a fúvókákon keresztül ismét belépnek a tó aljába. Ez annyi tápanyagot távolít el a vízből, hogy szinte semmilyen alga nem képződik.

Ez az egykamrás rendszer (pl. A Biotop cégtől) elsősorban növényekkel működik, hogy megtisztítsa az úszótó vizét. A technológia használata alacsony, és a költségek is. A tisztítózónák nagyok, a víz zavarossá válhat, és a sár összegyűlik a padlón. Az algákat halászni kell.
Az úszótavat természetes, ívelt külső formává teheti, vagy formálissá és téglalap alakúvá teheti. Mindenesetre a különböző vízmélységek fontosak az ültetési övezetben, hogy minél változatosabban lehessen ültetni.

Az úszó tó természetes vízként tisztítja magát a növényekben és a vízben található mikroorganizmusokban. Ezért olyan fontos az ültetési vagy regenerációs terület. A regenerálási folyamatot a speciálisan úszótavakhoz kifejlesztett technológia támogatja: keringtető szivattyúk, felszíni lehántók és szűrőfelületek, például zeolit.

Az úszótó vizét szivattyú segítségével folyamatosan felszívják a felszínről a skimmer segítségével, és durva szűrőben megtisztítják a levelektől és hasonlóktól. Ezután a föld alá fektetett csöveken keresztül folyik egy patakhoz vagy légkőhöz, majd vissza a tóba. Minél nagyobb az úszótó, annál jobban működik a természetes regenerációs folyamat, és kevesebb technológia és karbantartás szükséges.

A medencével ellentétben egy -két béka természetesen átúszhatja az úszótavat az ösvényen, bár inkább a szélén lesznek, ha gyakrabban használják az úszótavat. Annak érdekében, hogy akadálytalanul úszhasson, az úszótónak legalább 1,50 méter mélynek kell lennie. 3,50 méter szélességből körben úszhat, és körülbelül 9 méter hosszúságból néhány erőteljes úszást végezhet a tóban.
A kertben az úszótónak napos helyen kell lennie, hogy tavasszal gyorsan felmelegedjen a víz, és a fürdési szezon korán kezdődhessen. Azonban egy kis árnyék ebédidőben ideális lenne, hogy nyáron ne melegedjen fel túlságosan a víz az úszótóban.

Mint a kert minden vízterületén, gondoskodnia kell arról is, hogy kisgyermekek ne essenek az úszómedencébe. Mindenesetre kerítsen kerítést a kertben a környék felé, és esetleg ideiglenesen kerítést is húzzon az úszótó körül, ha saját gyermekei még nem tudnak úszni.
Az úszótó létrehozását mindenképpen szakemberre kell bízni. A rendelés leadása előtt feltétlenül nézze meg az adott cég egyik vagy másik referenciaobjektumát, és beszéljen a többi úszótó tulajdonosával tapasztalataikról.

A felszereléstől függően négyzetméterenként 300–700 euróval kell számolni, ha az úszótavat egy szakcég tervezi és hajtja végre. Ha saját munkáját végzi, például ásatással vagy ültetéssel, ezek a költségek ennek megfelelően csökkenthetők. A 75 négyzetméteres összterülettel ez gyorsan meghaladja a 20 000 eurót. Az ár nagyban függ a mérettől, a felépítéstől és a felszereléstől, például az ellenáramú rendszertől vagy a víz alatti reflektoroktól.