MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Az oroszok elkezdték kiüríteni a kijevi nagykövetséget

Az oroszok elkezdték kiüríteni a kijevi nagykövetséget

444.hu

Évtizedek óta nem tapasztalt feszültség van a felek között.

Január 5-én tizennyolc Ukrajnában élő orosz állampolgár, többnyire diplomaták feleségei és gyerekei szálltak buszra, hogy hazatérjenek Moszkvába. A következő napokban még 30-an követték őket Kijevből és Lvivből, írja a New York Times névtelen forrásokra hivatkozva. Két másik ukrajnai orosz konzulátus dolgozóit is utasították, hogy csomagoljanak.

Mindez azelőtt történt, hogy intenzív egyeztetések kezdődtek volna Oroszország és az Egyesült Államok, illetve a NATO között. Évtizedek óta nem tapasztalt feszültség van a felek között, mióta az oroszok nagyjából százezer katonát sorakoztattak fel az ukrán határon. A Nyugat orosz inváziótól tart, az oroszok szerint eszük ágában sincs lerohanni Ukrajnát, viszont lényegében azt szeretnék, ha a NATO visszahúzódna 1997-es határai mögé.

A Times szerint értelmezés kérdése, hogyan tekintünk a orosz külképviseletek kiürítésére: lehet egyszerű propagandisztikus húzás, de az is lehet, hogy egy valódi konfliktus előkészületeinek része.

Februárban Oroszország közös hadgyakorlatot tart Ukrajna másik szomszédjával, Fehéroroszországgal, miközben a britek rövid hatótávolságú páncéltörő rakétákat küldtek Ukrajnába, arra az esetre, ha az oroszok tényleg támadást indítanának.