MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Az iskolaőrség után jön a gumibotos hulladékrendészetet

Az iskolaőrség után jön a gumibotos hulladékrendészetet

24.hu

Az illegális szemétlerakók ellen gázspray-t és gumibotot vehetnének igénybe a rendészek.

Az iskolaőrségről szóló, komoly kritikát kiváltó törvényjavaslattal párhuzamosan egy másik speciális rendészeti szerv felállításáról is tárgyalt nemrégiben a kormány – tudta meg a 24.hu.

Palkovics László májusban vitte a kabinet elé azt a törvénycsomag-tervezetet, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készített a hulladékgazdálkodási hatóság felállításáról. Az előterjesztés jelentős szigorításokat javasol az illegális szemétlerakás és a hulladékgazdálkodási szabályok megsértésének szankcionálásban, ennek örvén hoznák létre a hulladékrendészet intézményét is.

Az Átlátszón a múlt héten szivárgott ki az az ITM-előterjesztés, amely állami monopóliummá tenné a hulladékgazdálkodást, a lakossági szemét begyűjtésének feladatát pedig elvenné az önkormányzatoktól. Palkovicsék javaslata lehetővé tenné, hogy 15 éves koncessziós szerződéssel „megbízható” magánvállalkozások lépjenek be a hulladéküzletbe – hasonlóan a kaszinóbizniszhez.

A csomagról, amely átformálná a hulladékgazdálkodás eddigi rendszerét, információink szerint nem hozott végleges döntést a kabinet. A 24.hu forrásai szerint a kormányülésen az új rendszer pénzügyi megalapozottságát illetően merültek fel kételyek, és az önkormányzatok – köztük fideszesek – ellenállásával is számolnak a kormányban. Ezért, bár alapjaiban egyetértettek a tervezetben foglaltakkal, úgy tudjuk, csak szeptemberben térnek vissza a tárgyalására.

A miniszter a törvénycsomag több hónapos csúszása ellenére hétfőn bejelentette, hogy július 1-jétől elindítják a hulladékgazdálkodási hatóság, azaz Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala (KGNH) felállítását, és megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása is. A minisztérium tervei szerint a hulladékrendészek a KGNH állományába tartoznak majd, és a hivatal leendő elnöke előtt kell esküt tenniük, amelyben megfogadják, hogy az elvárható legmagasabb szakmai szinten látják el a hulladékgazdálkodás felügyeletével és ellenőrzésével összefüggő feladatokat.

A hulladékrendészeket a többi között a természetkárosító hulladéklerakók ellen vethetik majd be, és arra is feljogosítanák őket, hogy tettenérés esetén kényszerintézkedéseket alkalmazzanak. Furcsa azonban, hogy az illegális szemétlerakók ellen, akik súlyosabb esetekben akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók, gázspray-t és gumibotot vehetnének igénybe a rendészek. A bilincs használatának engedélyezésére viszont nem tett javaslatot az ITM, holott az az iskolarendőrök eszköztárába bekerült.

Az innovációs minisztérium módosítaná a büntető törvénykönyvet is. A szemét engedély nélkül elhelyezésével elkövetett természetkárosítást az eset súlyosságától függően egytől öt vagy kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni. Környezetkárosítás jogcímén a kiszabható szabadságvesztés mértéke tíz évig is felmehet, és nem csak az ipari méretű szennyezésekre sújtanának le keményen, börtön járna azért is, ha valaki az autójából, teherautójából a 100 kilogrammot vagy 10 köbmétert meghaladó mennyiséget borít ki, sőt akkor is, ha a hulladék 10 négyzetméternél nagyobb területen szóródott szét.