Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Az időjárás és a kártevők is pusztították a diót

Az időjárás és a kártevők is pusztították a diót

agrarszektor.hu

A múlt hét elején álltak neki a szüretnek az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, a dél-balatoni Lengyeltótiban.

Azt már látni, hogy idén nem lesz kiemelkedő termés, a tavaszi fagyok a diót sem kímélték. A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést vár Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítanak, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle. Az újonnan telepített ültetvényeken a fiatal fákat viszont öntözik. Hét év kell, mire termőre fordulnak.
A dió 90 százalékát héjas formában értékesítik az Alsószentiváni 117-esből adják el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és a Milotai fajtát. Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba, de az osztrák és a német piac mellett Angliába is szállítanak. Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót, az amerikai dió megérkezése várhatóan október végén komoly hatással lesz az európai piacra.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel. Tóth István növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy három módszerrel lehet a kártevő ellen védekezni a kiskertekben. Az egyik, ha a fa alá fóliát húzunk ki, erre rákerülnek a beteg termések, amiket el kell égetni. A másik megoldás, ha július elejétől sárga fogólapú rovarcsapdákat helyezünk ki, a harmadik pedig, ha motoros permetezővel acetamiprid hatóanyagú rovarölő szert juttatunk ki. Tóth István megjegyezte: egy-egy burokból akár 40–50 nyű is előkerülhet, amelyek a zöld burkot feldarálják, ezért elkezd rothadni a termés.