MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Az EU legnagyobb szárazföldi szélenergia-parkját építik Romániában

Az EU legnagyobb szárazföldi szélenergia-parkját építik Romániában

piacesprofit.hu, Fotó: PID/Houdek

Előz Románia a megújuló energiaiparban is.

A 800 millió eurós beruházást a Nagypél (Pilu) és Ottlaka (Graniceri) közötti térségbe tervezik, a munkálatok idén nyáron kezdődnek. Ezen felül 200 millió eurós befektetéssel egy 500 megawattóra kapacitású energiatároló rendszert is építenek - tudta meg a hírügynökség Petre Claudiu Batrinuttól, Ottlaka polgármesterétől. Az energiatároló állomás területrendezési engedélyére vonatkozó kérelmet péntek reggel iktatta a beruházó a polgármesteri hivatalban.

Ez a projekt kiegészíti a napelempark építését, ez lesz a legnagyobb megújulóenergia-tároló kapacitás Európában. A tároló állomás 20 hektáron épül Ottlaka területén, teherkonténer méretű akkumulátorokat helyeznek el beton talapzatokon - idézte az elöljárót az Agerpres.

A napelemparkot idén július-augusztusban kezdik építeni egy több mint ezer hektáros területen, várhatóan március 15-én kapja meg a beruházás a területrendezési engedélyt, majd május-júniusban az építési engedélyt - részletezte a polgármester.

Az Adevarul hírportál szerint a beruházó, a svéd érdekeltségű nemzetközi energetikai Monsson-csoport Nagypél és Ottlaka térségében 2000 megawattnyi csúcsteljesítményre méretezett napelem-kapacitást készül beüzemelni, amely az áramtermelést legkésőbb 2024 végén kezdi meg.

Sebastian Enache, a Monsson romániai képviselője a lapnak azt mondta: az Arad megyében épülő napelempark lesz a legnagyobb Európában, a második legnagyobb Spanyolországban található.

A Monsson 2024-től kezdődően két másik napelempark építését tervezi további 600 millió eurós beruházással az Arad megyei Kisjenő (Chisineu-Cris), illetve Mácsa (Macea) területén, amelyek együttesen további 800 megawatt teljesítményre lesznek képesek.

Az Arad megyei napelemparkokba és energiatároló-rendszerekbe 1,6 milliárd eurót fektet be a Monsson-csoport.

A Monsson-csoport 2012-ben 600 megawattos, 240 turbinából álló szélerőmű-parkot épített a Fekete-tenger partvidékén, Dobrudzsában, amely a Ziarul Financiar gazdasági lap szerint továbbra is az Európai Unió legnagyobb szárazföldi szélenergia-kapacitása.