MENÜ
2020. szeptember 27.
Adalbert
Az EU földrajzi közepe egy bajor falucska

Az EU földrajzi közepe egy bajor falucska

sokszinuvidek.24.hu

Nagy változás állt be szombatra virradóan Európa szívében, de ezúttal ez nem politikai, hanem földrajzi jelentőségű.

Amikor Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, a szervezet földrajzi középpontja Westerngrund bajor falu lett, majd egy évvel később a Franciaországhoz tartozó, Madagaszkár melletti sziget, Mayotte csatlakozása miatt 500 méterrel ismét „arrébb kellett vinni.”

Azzal, hogy Nagy-Britannia 2020. január 31-én éjfélkor kilépett a szövetségből, már 70 kilométeres módosításra volt szükség. A cím így egy másik német falura, Gadheimre száll át, ugyanakkor a polgármester szerint ez keserédes győzelem a számukra.

Abban bízom, hogy amikor legközelebb megváltozik a földrajzi középpont, az azért lesz, mert egy új állam csatlakozik, és nem azért, mert még egy ország kilép – fogalmazott Jürgen Götz.

Gadheim abban bízhat, hogy egyre több turista látogat majd el hozzájuk, amire minden esély meg is van, ugyanis Jürgen Götz a februártól a világörökségi helyszínnek számító würzburgi püspöki palotától mindössze tíz kilométerre található.

Az Európai Unió földrajzi középpontja egyébként az EU bővülésével több ízben is módosult, de mindvégig Németországban maradt. Még akkor is, amikor 2004-ben egyszerre tíz ország csatlakozott a szövetséghez.