MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Az Érd csapata után az amerikai női kézilabda-válogatottat irányítja Szabó Edina

Az Érd csapata után az amerikai női kézilabda-válogatottat irányítja Szabó Edina

telex.hu • fotó: www.teamusa.org

Szabó játékosként 1986 és 1989 között 65 mérkőzésen 112 gólt szerzett a magyar válogatottban.

Az amerikai szövetség honlapjának beszámolója szerint a legutóbb az Érd csapatát irányító, korábban a magyar válogatottban is kézilabdázó Szabó Edinát nevezték ki az amerikai női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjára, így a következő olimpiai ciklusban már ő fogja irányítani a csapatot – írja az MTI.

Ez azt jelenti, hogy nem azonnali hatállyal lesz szövetségi kapitány, Szabó a márciusban ideiglenesen kinevezett Julio Sainz tanácsadójaként kezdi meg a munkát, az észak-amerikai és karibi térség idei kontinenstornáján, és kijutás esetén a decemberi, spanyolországi világbajnokságon még az amerikai tréner irányítja majd a csapatot. Az átmeneti időszakra azért van szükség, hogy Szabónak legyen ideje akklimatizálódni a csapathoz, illetve az azzal járó különleges kihívásokhoz, melyeket az európai szakemberek kívülről nem feltétlenül látnak.

Ő egyébként a kiválasztási folyamat során is jelezte, hogy tisztában van azzal, hogy új dolgokat kell tanulnia, részben emiatt esett rá a választás.

Szabó elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy őt nevezték ki szövetségi kapitánynak, és alig várja, hogy még többet megtudhasson az amerikai kézilabdás közösségről. Mint mondta, a következő hétéves periódus a 2028-as Los Angeles-i olimpia miatt kulcsfontosságú időszak lesz, ennél jobb lehetőséget keresve sem lehetne találni arra, hogy világszinten is feltegyék az amerikai kézilabdát a térképre.

Ez egyébként merész vállalás, az Egyesült Államokban ugyanis a focihoz hasonlóan a kézilabdát sem tartják sokra a sportolók, a már visszavonult amerikaifutball-irányító Jay Cutler tavaly azt mondta, hogy bármikor össze tudna rakni egy olyan kézilabdacsapatot, ami meg tudná nyerni az olimpiát. Később aztán egy rakás NFL-sztár összeállt, hogy Magyarországon, kamerák előtt kézilabdázzon – a felvételek alapján túl nagy veszélyt egyelőre egyik csapatra sem jelentenek.

Szabó játékosként 1986 és 1989 között 65 mérkőzésen 112 gólt szerzett a magyar válogatottban. Később férjével, Borsos Attilával Franciaországba költözött, és 15 évig a francia női válogatott menedzserigazgatójaként tevékenykedett, majd hazatérésük után 2003 és 2007 között a Cornexi Alcoa vezetőedzője volt, a székesfehérváriakkal 2005-ben megnyerte az EHF Kupát. Legutóbb az Érd csapatát irányította, 2010-től egészen tavaly tavaszig, amikor az érdi polgármester által a közpénzek felhasználása miatt kirobbantott botrány nyomán kirúgták. Ebben az időszakban hatszor vezette bajnoki bronzéremig az Érdet, amely négyszer végzett dobogós helyen a Magyar Kupában.