MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Az autót is elkobozhatják a visszaeső extrém gyorshajtóktól

Az autót is elkobozhatják a visszaeső extrém gyorshajtóktól

hvg.hu • fotó: vezess.hu

Mostantól igencsak ügyelniük kell járművük haladási sebességére azoknak, akik Ausztriában autóznak.

Szeptember 1-jétől ugyanis drasztikus mértékben megemelkedtek a gyorshajtások bírságai – derül ki az osztrák kormányzat által közzétett új szabályozásból.

Aki óránként 30 kilométerrel túllépi a sebességhatárt, annak az eddigi 70 helyett minimálisan 150 eurót kell fizetnie. A pénzbírság nagysága a gyorshajtás mértékétől függően növekszik, felső határa a korábbi 2180 euróról több mint a kétszeresére,

5 EZER EURÓRA EMELKEDETT.

A legmagasabb összegre a megengedett sebességet jelentősen túllépők, illetve a „visszaeső” száguldozók számíthatnak.

Emellett egyéb szabályok is módosultak. Hosszabb ideig vonják be a jogosítványát annak, aki figyelmen kívül hagyja a sebességhatárokat. Például aki a megengedett sebességet lakott területen belül több mint 40-nel vagy lakott területen kívül több mint 50-nel túllépi, annál a vezetői engedély visszavonásának minimális időtartama megduplázódik, két hét helyett négy hétre mondhat búcsút az igazolványának és ezáltal a vezetésnek.

A jogalkotók az illegális autóversenyek résztvevőinek is hadat üzentek. Akit ilyen versenyen kapnak, számíthat rá, hogy vezetői engedélyét legalább hat hónapra visszavonják. Új elem a szabályozásban, hogy különös veszélyt okozó cselekmények, így extrém gyorshajtások, visszaeső elkövetők és illegális autóversenyzés esetén még

AZ AUTÓT IS ELKOBOZHATJÁK,

függetlenül attól, hogy a jármű kinek a tulajdonát képezi. Az intézkedés hatálya a külföldiekre is kiterjed, úgyhogy a magyar autósoknak sem árt meggyőződni róla, hol mennyivel mehetnek, különben a jogsijuk vagy akár az autójuk bánhatja a gyorshajtást Ausztriában.