Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Az árstop és a különadók azonnali megszüntetését követelik

Az árstop és a különadók azonnali megszüntetését követelik

mfor.hu

A kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1 százalékról 4,5 százalékra emelték 2024-re.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai felháborodással értesültek arról, hogy a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1 százalékról 4,5 százalékra emelték 2024-re. Ez az intézkedés súlyosan veszélyezteti a családokat is, mivel a kiskereskedelmi vállalkozások képtelenek folytatni árletörő tevékenységüket - írta az OKSZ a péntek délutáni közleményében.

A kiskereskedelmi adót 2020-ban vezették be a járványhelyzetre tekintettel. 2022-ben az extraprofit adók körében megemelték a kiskereskedelmi adót, a legfelső sávban már 4,1 százalékra.

Az OKSZ tagvállalkozásai partneri kapcsolatra törekedtek a Kormánnyal számos kérdésben, kiemelten az infláció letörése érdekében. Viselik az árstop brutális terheit (hiszen az előírt 2021. október 15-i áralkalmazás eleve veszteséges beszerzést jelent a feldolgozók áremelései mellett), elindították június elsején az új akciós rendszert, az előírtnál több termékre és számos árucikknél 10 százaléknál sokkal nagyobb leárazásokkal. Készülnek az árfigyelő rendszer júliusi indítására is - hangoztatták.

A kiskereskedelmi extraprofit adó kivezetésének elmaradása és megemelése azt jelenti, hogy a kiskereskedelem veszteségei tovább növekednek. Ez erőforrásokat von el az áruházláncoktól az infláció letörésére irányuló tevékenységétől. Tartalékaik nincsenek a kiskereskedelmi vállalkozásoknak. A kiskereskedelmi vállalkozások többsége veszteséges, nem hogy extraprofit, profit sincs - vetették oda a kormánynak.

Majd kiemelték: érthetetlen a döntés azért is, mivel Európai Tanácsi határozatba foglalt vállalás a kiskereskedelmi extraprofitadó kivezetése 2024-től az Európai Uniónál annak érdekében, hogy az EU Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzáférjen Magyarország . Ez egyik feltétele lenne az uniós források folyósításának, de az adó kivezetése helyett azt drasztikusan emelték.

Június 1-én indul a kötelező akciózás a boltokban, a kormány most éppen ettől várja az infláció csökkenését. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.

Az OKSZ tagvállalkozásainak határozott követelése a teljes kiskereskedelmi adó kivezetése. Kiskereskedelmi kisvállalkozások tömegei is tönkrementek a kiskereskedelmi adó terhei miatt (500 millió forint árbevétel felett kötelező fizetni). Szükségesnek tartják az árstop kivezetését is június 30-át követően.

Mindez elengedhetetlen feltétele a kiskereskedelem talpon maradásának, az infláció letörésére irányuló tevékenységük végzésének és a Kormánnyal folytatható partnerség folytatásának. A kiskereskedelem terhei inflációnövelő hatásúak. Az OKSZ kezdeményezi a Kormánnyal az azonnali kapcsolatfelvételt.