MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Ami nem megy Tolnában, az megy Őrjegben

Ami nem megy Tolnában, az megy Őrjegben

agrotrend.hu

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter.

Ezzel 16-ra emelkedett a Magyarországon működő natúrparkok száma - közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Az öt Bács-Kiskun megyei településre kiterjedő térség március 31-től használhatja a natúrpark elnevezést, a területen a természeti és kulturális örökség megőrzése, hosszú távú fenntartása érdekében végzett feladatokat a hajósi székhelyű Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület látja el a jövőben - írja az MTI.

A közlemény szerint Őrjegnek hagyományosan a Duna ártere és a Duna-Tisza közi homokhátság határán húzódó lápvidék déli részét nevezik. A Duna hajdani vízi világának utolsó hírmondója, a Vörös-mocsár már természetvédelmi oltalom alatt áll, természeti értékeit tanösvényen ismerhetik meg az odalátogatók.

A térség egyetlen városi jogállású települése a pincefalujáról és az abban érlelt boráról híres Hajós. A natúrparki kezdeményezéshez Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő csatlakozott.

A natúrpark létrehozásának lehetőségét a térségben természetközeli és ökológiai gazdálkodást folytató fiatal gazdálkodók vetették fel elsőként, akik az elmúlt években következetesen dolgoztak Őrjeg gazdag természeti és táji örökségének megőrzéséért.

Tevékenységük középpontjában a természetközeli gazdálkodás, azon belül is a legeltetéses állattartás, mint tájfenntartó tevékenység népszerűsítése, a védett természeti értékek megőrzése és monitorozása, a vízszabályozás újragondolása és egészséges helyi termékek előállítása áll.

A natúrpark ezeknek a tevékenységeknek a szélesebb körű, hatékonyabb és hosszú távon is eredményes folytatásához biztosíthat megfelelő kereteket - olvasható a tárca közleményében.