Tam_Bau
MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Ahol utálnak adót fizetni

Ahol utálnak adót fizetni

piacesprofit.hu/HOLLÓS JÁNOS

Egy átlagos amerikai jövedelmének hány százalékát fizeti be az állami és helyi adókba?

A WalletHub által összeállított adatok szerint az amerikaiak többségének összadóterhe ma sem több a középkori tizednél. A magyarok és az európaiak adóterhelése többszörösen magasabb, mint az amerikaiaké.

2024 márciusában megnézték, hogy egy átlagos amerikai jövedelmének hány százalékát fizeti be az állami és helyi adókba. A módszer figyelembe veszi az ingatlanadót, a jövedelemadót, valamint a forgalmi és jövedéki adót.

Az adatokból látható, hogy New Yorkban a legmagasabb a teljes adóteher. Az ebben az államban élő lakosok jövedelmük átlagosan 12 százalékát fizetik vissza az állami és a helyi önkormányzatoknak.

Egy átlagos new york-i ember jövedelmének 4,6 százalékát fizeti jövedelemadóra, 4,4 százalékát ingatlanadóra és 3 százalékát forgalmi és jövedéki adóra.

A lista másik végén Alaszka található. Itt a legalacsonyabb az adóteher, a bevétel mindössze 4,9 százaléka. Ez részben annak tudható be, hogy az alaszkaiak nem fizetnek állami jövedelemadót.

Alaszkán kívül számos más amerikai állam is sem számít fel jövedelemadót. Ezek: Florida, Nevada, Dél-Dakota, Tennessee, Texas, Washington és Wyoming.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy New Hampshire-ben nincs rendszeres jövedelemadó, de felszámítanak 4 százalékos kamat- és osztalékbevételt.