MENÜ
2019. december 15.
Valér
Ugrott a steak az egyetem étlapjáról

Ugrott a steak az egyetem étlapjáról

nlc.hu

Kitiltotta a marhahúst egy londoni főiskola. Az intézmény célja, hogy 2025-re szénsemlegessé váljon.

Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola a klímaváltozás elleni harc jegyében. A Goldsmith College az első brit felsőoktatási intézmény, amely ilyen lépésre szánta el magát.

A Londoni Egyetem részét képező Goldsmith teljes területén tilos lesz szeptembertől marhahúst árulni. Kivetnek továbbá egy kicsiny összegű adót a műanyag palackos vizekre, és nem támogatják az egyszer használatos műanyag használatát.

„Lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szerveteknek, intézményeknek szóló, egyre terebélyesedő globális felhívást arra, hogy vegyék komolyan kötelezettségeiket a klímaváltozás megállításra – mondta Frances Corner, az intézmény vezetője. – A személyzet és a diákok eltökéltek arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, változtassanak a szénlábnyom drasztikus csökkentése érdekében.”

Az intézmény célja, hogy megújuló energiára álljon át, szénsemlegessé váljon, azaz ne legyen több a szénkibocsátása annál, amit ellensúlyozni tud 2025-re.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) múlt héten közzétett legújabb jelentésében növényalapú étrendet és kevesebb hús fogyasztását javasolja, ez ugyanis csökkentené az állatállomány miatti üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékét. A jelentés szerzői szerint ha az emberek változtatnak táplálkozási, élelmiszer-előállítási szokásaikon és az erdőgazdálkodáson, megmenthetik a bolygót a klímaváltozás súlyosabb hatásaitól.

A Goldsmith a tilalom elrendelésével csatlakozott egy sor vállalathoz és szervezethez, amelyek eltanácsolnak a húsfogyasztástól. Júliusban a WeWork nevű, 22 országban működő irodamegosztó globális társaság volt az egyik első nemzetközi nagyvállalat, amely betiltotta irodáiban a húst tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.