MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A világ leghosszabb kerékpáros alagútja

A világ leghosszabb kerékpáros alagútja

telex.hu / Kaiser Orsolya

A cél, hogy minél többen válasszák a gyaloglást és a kerékpározást az autózás helyett.

A norvégiai Bergen városában nyílik meg idén áprilisban a világ leghosszabb, gyalogosok és kerékpárosok számára épített alagútja – írja az Euronews. Az alagutat áprilisban adják át, a nyitóünnepségen lesz futóverseny és kerékpáros felvonulás is.

A 2,9 kilométer hosszú alagúton – ami a város Fyllingsdalen és Mindemyren lakónegyedeit köti össze – az átkelés kerékpárral tíz percig, míg sétálva 30-45 percig tart. Az alagút végigfut a Løvstakken hegy alatt is, ám a színes világítás, díszek, szobrok és a kontrollált hőmérséklet el is feledtetheti az áthaladókkal, hogy épp egy hegy alatt tekernek át:

Az alagút az önkormányzat által támogatott Miljøløftet környezetvédelmi programnak köszönhetően épülhetett meg, és célja, hogy minél többen válasszák a gyaloglást és a kerékpározást az autózás helyett. Ez nemcsak a város forgalmának csökkentéséhez járulhatna hozzá, hanem a károsanyag-kibocsátás és az egészségre ártalmas szennyezés csökkentéséhez is.

A bergeni kerékpáros alagutat a világ leghosszabbjaként emlegetik, de van egy konkurens alagút az Egyesült Államokban. A Seattle közelében található Snoqualmie alagút ugyanis 3,6 kilométer hosszú. A Snoqualmie azonban nem abból a célból készült, hogy biciklis alagút legyen, hanem egy elhagyatott vasúti alagutat alakították át. Így ha szigorúan vesszük, akkor nem a fyllingsdali alagút világ leghosszabb kerékpáros útja, de ez az első, amit kifejezetten erre a célra építettek.

https://telex.hu/kulfold/2023/03/07/norvegia-bergen-vilag-leghosszabb-kerekparos-gyalogos-alagut-2-9-km-atadas-aprilis