MENÜ
2024. árpilis 24.
György
A világ leghatékonyabb elektromos-napelemes autója

A világ leghatékonyabb elektromos-napelemes autója

hvg.hu

A teszt során a kocsi igen magas, 85 km/h-s átlagsebességgel haladt.

Egy holland fejlesztésű, napelemekkel is gazdagon ellátott elektromos autó a Lightyear One 710 kilométert tett meg egy feltöltéssel, ami lényegében azt jelenti, hogy teljesíti a cég saját maga által korábban megadott, elméleti WLTP-hatótávját.

A start-up cég autóján lévő napelemes tető 3,45 kWh-val járul hozzá a kocsi hatótávjához, amelynek akkumulátorkapacitása 60 kWh. Az autóval folyamatosan 85 km/h-s átlagtempóval haladtak, ami fogyasztási szempontból igen nagy kihívás, igaz egy tesztpályán, amely hibátlan aszfaltot és döntött kanyarokat is tartalmazott. Mindenesetre a cég azt mondja, 60 kWh-ból - ami nagyjából egy Nissan Leaf kapacitása - egyelőre senki nem hozott ki több kilométert, mint ők az autójukkal.

A nagy hatótáv a cég szerint nem csak a napelemes rendszernek, a négy, hatékony villamos motornak, hanem a kocsi könnycsepp alakú formájának köszönhető, amely rendkivül alacsony légellánású.Versenytársként a Tesla autóját említik, amely 455 kilométert tett meg 70 kWh-s akkumulátorával.

A hollandok – akik egyébként korábban a Word Solar Challenge résztvevőiből alakítottak céget - célja egyébként is egy minden eddiginél hatékonyabb elektromos hajtásirendszer felépítése. A teszt mintegy 10 órán át zajlott, amelyben két óránként voltak sofőrcserék. A cég régóta hangoztatja, milyen előnyökkel járhat az elektromos autókon a napelemek használata.

Ideális esetben napenerigából, óránként 12 kilométernyi hatótávját tudják fedezni a járműnek. A járműből legkorábban 2022 első felében lehet gyártásra érett változat, az árát a cég 177 ezer dollárra mondja, ami nem éppen szerény az 54 millió forintnak megfelelő összeggel.