MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A világ első átfogó MI-szabályozását vezeti be az Európai Unió

A világ első átfogó MI-szabályozását vezeti be az Európai Unió

economx.hu / Gulyas Ábel

Elfogadta az Európai Parlament a mestersége intelligenciáról szóló rendeletet.

Ez az első átfogó, az MI fejlesztésére és használatára vonatkozó jogszabály, ami kockázati alapon szabályozza vagy épp tiltja az AI használatát. Az MI-rendelete megszegőire akár 35 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) büntetést is kiszabhatnak.

A február eleji csúcstalálkozón megszavazták az MI biztonsági kockázatairól szóló jogszabályt, de a rendelkezés életbe lépéséhez még szükség volt az Európai Parlament illetékes bizottságának és a plenáris ülésének a megszavazása.

Az EP március 13-án szerdán elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet, így már csak az Európai Unió Tanácsának a formális jóváhagyása szükséges, hogy életbe lépjen az AI uniós szabályozása – írja a Forbes.

A Tanács hozzájárulását követő 20. napon már hatályba is lép a rendelet, azonban a legtöbb szabály két évvel később válik alkalmazandóvá. Ez az első átfogó, kifejezetten a mesterséges intelligencia fejlesztésére és használatára vonatkozó jogszabály. A szabályozás célja MI biztonságos működésének elősegítése és az egyéni jogok védelme.

A GDPR-nál is szigorúbb büntetés

A rendelet kockázati alapú szabályozást vezet be: a magas kockázatú MI-megoldásokat csak szigorú feltételek mellett engedi használni, a komoly biztonsági és személyiség jogi fenyegetéssel járó AI technikákat pedig betiltja.

Az MI rendelet előírásainak a megszegését a GDPR-nál is szigorúbb bírsággal büntetheti az illetékes hatóság. A bírság összege elérheti a 35 millió eurót, vagy a jogsértő szervezet előző pénzügyi évében elért éves világpiaci forgalmának 7 százalékát kitevő összeget.

Apró baki: korlátozta a mesterséges intelligenciát az EU, ám nem szerepel benne a ChatGPT

Több mint két évbe telt, mire az Európai Parlament jóváhagyta a mesterséges intelligenciát szabályozó rendeletét. Ez idő alatt azonban az MI-fejlesztők sem tétlenkedtek.
Ha érdeklik a részletek