Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A sziklák között a beton jó barátra lelt

A sziklák között a beton jó barátra lelt

roadster.hu

A kilátás leginkább a medenceparton számít A kategóriásnak, a fallal körülzárt udvar nem igazán adja a szabadság érzését.

Furcsán hangozhat egy szőlőtőkék sokaságából kiemelkedő betonkockára azt mondani, hogy a természet része, de ez a Dél-Tirolban rejtőzködő épület valóban annak tekinthető. Hosszúkás alakja szinte beleolvad a tájképbe, bár messziről egy ormótlan sziklatömbnek tűnik.

Közelebbről megvizsgálva már egy jóval barátságosabb házat kapunk.

 A nyersbeton és faelemek alkotta háromszáz négyzetméteres modern villa egy klasszikus parasztház inverzeként épült, annak szomszédságában.

Egy olaszországi borvidéken található kisvárosban, Vahrnban járunk, amely a 19. században kedvelt gyógyüdülőnek számított. Legismertebb jelképe a Neustift-kolostor, ahol napjainkban magániskola és konferenciaközpont működik.

A domboldalra felhúzott ház központi részét a tágas és rejtett udvara alkotja. A környező hegyek és a szőlőültetvények által együttesen nyújtott pompás panorámáért a tetőteraszra vezető tekintélyes lépcsősort kell megmászni.

A ház homlokzata mosott betonból, míg a belső szerkezet hagyományos betonból áll össze. A szándékosan ferde elhelyezkedésű épület enteriőrjét faragott fa viszi el, a kövekből összerakott része pedig a szőlőültetvényeken fellelhető tipikus kis kunyhókat szimbolizálja.