MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A százévesek étrendje, Okinawa titka

A százévesek étrendje, Okinawa titka

femina.hu

Ezek az ételek jelentik a hosszú élet titkát a japánok szerint.

A japán Okinawa szigete a világ öt kék zónájának egyike, ahol az emberek kiemelkedően magas életkort élnek meg. Ez a hosszú élettartam függhet genetikai és környezeti tényezőktől is, de sokan úgy gondolják, hogy az egyik legfontosabb oka az étkezésben keresendő.

Az okinawai étrend a hagyományos okinawai étkezési minták és szokások összességét jelöli. Ez a diéta alacsony kalória- és zsírtartalmú, közben sok egészséges szénhidrátot tartalmaz. A szénhidrát java a zöldségekből és szójatermékekből jön, de időnként kis mennyiségben megjelennek a tészták és a rizs is.

Miért jó az Okinawa-diéta?

Alacsony kalóriatartalma és tápanyagokban gazdag, természetes ételei miatt egyre gyakrabban használják az Okinawa-diétát a fogyókúrában is, hiszen a megadott arányokból és a megadott ételekből könnyű egy laktató, alacsony energiatartalmú, egészséges és diétás étrendet összeállítani. 

Az okinawai diétában szereplő ételek javának alacsony a glikémiás indexe, így azon túl, hogy diabéteszesek számára is jó alternatívát jelenthet, mivel nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, hosszan tartó jóllakottságot okoz. Ezt egészítik ki a rostokban gazdag zöldségek, melyek az étrend javát adják, és segítenek tovább növelni a teltségérzetet, valamint támogatják az egészséges emésztést is. Emellett pedig rengeteg olyan tápanyag jelentős mennyiségben érhető el a diéta ételeiben, mely jó segítője a fogyásnak, így például az omega-3 zsírsav vagy az E-vitamin.

Azonban az étrend legszembetűnőbb pozitív hatása a hosszú élettartam. Több százévesnél idősebb ember él Okinawán, mint bárhol máshol a világon. A kutatások arra engednek következtetni, hogy ennek az antioxidánsokban gazdag étrendhez lehet köze. Az antioxidánsok ugyanis olyan anyagok, melyek védik a sejteket a károsodástól, a testet a gyulladásoktól.Az okinawaiak nemcsak sokáig élnek, de az életük betegségektől mentesen telik. Kevesebb errefelé a szív- és érrendszeri megbetegedés, a rák és a cukorbetegség is. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszik az étrend, mely finomított cukorban és szénhidrátban, telített zsírsavakban szegény, de tápanyagokban gazdag.

A legtöbb japán emberhez képest az okinawaiak jóval kevesebb rizst fogyasztanak. Helyette a kalória javát édesburgonyából, teljes kiőrlésű gabonából, szójából és rostban gazdag zöldségekből nyerik.

Mit egyél az Okinawa-diéta szerint?

Az okinawai étrend szerint az étrend 60-85%-át teszik ki a szénhidrátok - ide tartoznak a zöldségek is -, 10-15%-át a fehérjék, a maradékot pedig az egészséges zsírok.Az okinawai étrend alapélelmiszerei

60% zöldség: édesburgonya, alga, moszat, bambusz, japán retek, balzsamkörte, répa, káposzta, okra, tök, zöld papaya.
32% gabona: köles, búza, rizs, tészta.
5% szójaétel: tofu, miso - szójapaszta -, natto - erjesztett bab - és szójabab.
2% hús: főleg fehér húsú halak, tengeri herkentyűk, ritkán sertés.
1% egyéb: alkohol, tea, fűszerek.

Ami kimarad az étrendből

Húsok: feldolgozott húsok, marha, szárnyasok.
Állati termékek: tojás, tej, sajt, vaj, joghurt.
Feldolgozott élelmiszerek: finomított cukor és gabona, főzőolaj.
Hüvelyesek: a szójababon kívül minden.
Gyümölcsök java.
Olajos magvak.

A kihagyott ételek egy része - például a gyümölcsök - beépíthetők a diétába. A listáról nem azért maradtak le, mert egészségtelenek, hanem, mert földrajzi okok miatt nem képezik a természetes okinawai étrend részét.