MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
A svájciak megint utat mutatnak

A svájciak megint utat mutatnak

hvg.hu

Megcsinálták az akkumulátort, amit gyorsabban lehet feltölteni, mint egy autót megtankolni.

A svájci Morand nevű cég saját fejlesztésű akkumulátorral állt elő, ami sokkal többet tud, mint a jelenlegi lítium-ion pakkok.

Régóta dolgoznak már azon a mérnökök, hogy újfajta akkumulátorral álljanak elő – olyannal, ami sokkal tovább bírja egy feltöltéssel, mint a jelenlegiek, és gyorsabban is lehet feltölteni. Ha ezeket a célokat sikerülne elérni, az forradalmasíthatná a közlekedést, és végre valóban leválthatná a belső égésű motorral szerelt járműveket – írja az Interesting Engineering.

Ezen dolgozik a svájci Morand startup is, a cég pedig azt állítja, hogy a kettőből az egyik kívánságot sikerült teljesítenie. A vállalat szerint olyan akkumulátort fejlesztett ki, ami 72 másodperc alatt lehet feltölteni. Ha ez valóban így van, akkor gyorsabban lehet ezt megtenni, mint amennyi időbe egy hagyományos autó megtankolása kerül.

Az eTechnology további előnye – állítja a Morand —, hogy sokkal hosszabb az élettartama, mint a hagyományos lítium-ion akkumulátoroknak. Ezek alapján

0-ról 80 százaléka 72 másodperc alatt,
0-ról 98 százalékra 120 másodperc alatt,
0-ról 100 százalékra pedig 2,5 perc alatt lehet feltölteni.
A teszteket a független tesztlabor, a Geo Technology végezte el.

Az akkumulátort méreténél fogva elsősorban a hibrid autókba szánják, illetve olyan elektromos járművekbe, amiket inkább csak városi használatra terveztek.

A technológiát más akkumulátoroknál is alkalmaznák – például azoknál, amiket e-kerékpárokba szerelnek be.