Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A PRETTL cégcsoport kezdetektől napjainkig

A PRETTL cégcsoport kezdetektől napjainkig

Forrás: Prettl Hungária Kft. • Fotó: Fotó: Tolnai Népújság 1998. 07.25. – Archívum

Jelenleg a Prettl csoport világszerte 35 telephelyen, 16000 dolgozóval évi egy milliárd euró bevételt produkál.

Franz W. Prettl 1953-ban alapított egy fémfeldolgozással foglalkozó céget. Végzett textilmérnökként folyamatosan új anyagokkal kísérletezett és a kis cég hamarosan tekintélyt vívott ki magának.Első vevői közé tartozott a stuttgarti Bosch, a Prett firma első nagy megrendelését is ők adták, melynek keretében Prettl úr bérmunkában a vasúti alépítményeknél használt tömörítőberendezéseket gyártott.

1956 elkészült az első saját cégépület a sváb-Württembergi Pfullingenben, mely épület a mai napig a Prettl Holding irodaépületeként funkcionál.
A cégtörténetben mérföldkő volt a Bosch kéziszerszámok gyártására történő nagy volumenű megbízás.
A versenytársakhoz képest korán, már 1964-ben megnyílt az első külföldi, Ausztriában létesített telephely.
Fiai, Rolf és Erhardt hamar elfoglaltságot találtak az apai cégben. A hatvanas évek végén, tanulmányaik befejezése után főállású munkatársként csatlakoztak, és a két fiút Franz Prettl műszaki illetve gazdasági érdeklődésük szerint vezette be a vállaltvezetés fortályaiba.
A nyolcvanas években robbanásszerűen megnőtt a nemzetközi Prettl jelenlét, először az USA-ban, majd 1995-től már Koreában is nyílt Prettl-gyár.
A vasfüggöny lebontása után már 1989-ben megnyílt az első budapesti székhelyű Prettl-cég. 1995-ben a szekszárdi BHG került a csoport tulajdonába, egy évvel később bejegyezték a Prettl Hungária Kábelgyártó Kft-t is. Jelenleg összesen több mint ezer főt foglalkoztatunk Szekszárdon.
1998-ban Szekszárd város Franz Prettl urat nyolcvanadik születésnapja alkalmából díszoklevéllel köszönötte. Az ünnepelttel riport is készült, ebből is kiolvasható a család elkötelezettsége Magyarország és a régió iránt.
Jelenleg a Prettl csoport világszerte 35 telephelyen, 16000 dolgozóval évi egy milliárd euró bevételt produkál.
Néhány éve a harmadik generáció is megérkezett, Willi és Johannes Prettl személyében. Ők lépésről lépésre veszik át a cégbirodalom vezetését. Mindkettejük célja, hogy a magyar telephelyek (Szekszárd, Kiskőrös, Érd) folyamatos fejlesztését biztosítsák, beleértve a korszerű szervezeti-vezetési struktúrá-
kat, gyártástechnológiákat, informatikai kompetenciákat és termékfejlesztői kapacitásokat.
Az Európa szívében elhelyezkedő magyar telephelyek Willi és Johannes Prett urak számára a jövőt tekintve is nagyon érdekesek, hiszen Magyarország rendelkezik a fejlődéshez szükséges személyi és technikai erőforrásokkal. A „Go-Zero„ mottó alatt futó közös Prettl-Bosch projekt a termelés során keletkezett károsanyag-kibocsátás és energiafelhasználás konzekvens csökkentését célozza meg.