Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A Nike elutasítja az ujgurok elnyomását, Kína bekeményít

A Nike elutasítja az ujgurok elnyomását, Kína bekeményít

index.hu

A Nike bejelentése csütörtökön villámgyorsan terjedni kezdett Kína Twitterén.

Felmondta a Nike-val kötött szerződését egy népszerű kínai énekes és színész, Wang Yibo, miután az amerikai szabadidőruha-gyártó cég közleményben jelezte, elutasítja az hsziancsangi ujgur kisebbség elnyomását. a partnereit is megválogatja aszerint, hogy egyikük se dolgozzon Hszincsiangban ujgur kényszermunkával készül gyapjúval vagy bármilyen más anyaggal, termékkel.

Hszingcsiang Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya, ujgurok lakják nagyrészt, a Kínai állam több száz átnevelő- és kényszermunkatábort telepített oda a kisebbség tagjainak elhurcolására. Kínában Kanada, az Egyesült Államok, Hollandia, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Ausztrália szerint is népirtás zajlik, ami miatt szankciókat is bevezettek hétfőn kínai tisztviselőkkel szemben.

A Nike bejelentése csütörtökön villámgyorsan terjedni kezdett Kína Twitterén, a Weibón, ahol a legnépszerűbb témák között szerepel, és keményen ki is vágta a biztosítékot. Wang Yibo, a Nike kínai reklámarca a felháborodás hatására döntött a szerződése felmondásáról.