MENÜ
2021. január 27.
Angelika
A mustár gyógyít!

A mustár gyógyít!

magyarmezogazdasag.hu

A mustárt már az ókorban is inkább tekintették gyógynövénynek, mint tápláléknak.

Dúskál az értékes fitonutriensekben, ezért szinte kívül-belül csodát tesz velünk. Leveléből saláta, magjából reumát enyhítő pakolás, meghűlés elleni gyógyfürdő készülhet, izomfájdalomnál masszírozva is hat – és a virsli mellől sem hiányozhat…

A mustársárgától a mustárbarnáig

A káposztafélék családjába tartozó fehér mustár (Sinapis alba) a Földközi-tenger medencéjéből származó, egyéves fűszer-, és gyógynövény. Zsenge leveléből saláta, vagy főzelék készülhet, sárgásbarna gyöngyszerű magjait főleg az élelmiszeripar dolgozza fel asztali mustárnak, valamint savanyúságok, szószok, mártások, és húsipari készítmények ízesítőjeként.

A fekete mustár (Brassica nigra) Európától Ázsiáig gyakori egynyári növény, mely szintén a káposztafélék családjába tartozik. Levele ennek is ehető, az éretlen virágkezdeménye pedig enyhe hőkezelés után hasonlóan fogyasztható, mint a brokkoli. Belőle készült először asztali mustár, de aztán elterjedtebb lett a használata a gyógyítás területén.

Az Indiából származó szareptai mustár (Brassica juncea) manapság az egyszerűbb termesztési feltételei miatt meglehetősen visszaszorította a fekete mustárt.
A barna magokból étkezési olaj is nyerhető, de elsősorban ételízesítőnek dolgozzák fel.

A mustár, mint gyógynövény

Régen, amikor az élelmiszerekhez mustármagot adtak, nem csupán fűszerként tekintetek rá, hanem tudatosan kihasználták antimikrobiális tulajdonságát, hogy növeljék a készítmény eltarthatóságának idejét. E gyógyhatása nem csak e tulajdonságon alapul, hiszen hatóanyagai sokfélék…

Az angol mustár legjelentősebb hatóanyaga a szinalbin, míg a fekete és a szareptai mustár esetében a szinigrin. Ezek egy enzim hatására alakulnak tovább a prevenciós, vagy gyógyhatással bíró vegyületekké. A szinigrin hatóanyaga alkalmas sebgyógyításra, mivel antibakteriális és előmozdítja a seb bezáródását.

A bőrbe dörzsölve, vagy borogatás formájában a felületi és a mélyebb rétegekben is fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi és az izomfájdalmakat, továbbá képes oldani a simaizom görcsöket.
A tradicionális kínai gyógyászat köhögés, meghűlés, mellkasi fájdalmak gyógyítására használja, mivel hörgőtágító és köptető hatása is van. Mellkasi területen pakolásként, vagy bedörzsölőként könnyíti a légzést és szorgalmazza a váladék eltávolítását. Fürdőben alkalmazva az egész szervezetre serkentőleg hat és fokozza az anyagcserét.

Fekete mustár magja

Gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása is van

Az allil-izotiocianát fontos szerepet tölt be a rákos megbetegedések megelőzésében valamint a daganatok növekedésének gátlásában. Azok, akik beépítik az étrendjükbe, és rendszeresen fogyasztanak mustármagot, egy nagyon hatékony daganatellenes táplálékot vesznek magukhoz.
Bebizonyosodott, hogy a fehér mustármag rendkívül erős antioxidáns. In vitro kísérletben gátolta a vastagbél rákos sejtjeinek a szaporodását, valamint képes volt szelektíven apoptózist (sejthalált) kiváltani.

A fehér-, és a szareptai mustár magjainak felhasználásával készített kivonat erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezett mind akut, mind krónikus gyulladás esetén.
A mustárolaj serkenti a légzés és a keringés vitális központjait. Mivel étvágygerjesztő hatású, és stimulálja az emésztőnedvek elválasztását, így alaposabb emésztést tesz lehetővé. Jótékony a máj számára, támogatja a megtisztulását és serkenti az epetermelést.
Fokozza a bélperisztaltikát, tehát hasznát vehetjük székrekedés, sőt felfúvódás esetén is. Étkezések előtt egészben fogyasztva, egy kávéskanál mag egy pohár langyos víz kíséretében enyhe hashajtó és vértisztító hatást fejt ki. Ilyen módon a felületén nyálkaréteg képződik, mint a lenmag esetében és gyakorlatilag egészben halad át az emésztőrendszeren.
A mustárkivonatok izotiocianát-tartalmuk révén laboratóriumi körülmények között számos baktérium ellen bizonyultak hatékonynak.

Mustármagos lábfürdő: 3-4 liter meleg vízhez adjunk 2-3 evőkanál frissen tört mustármagot. Serkenti a vérkeringést, enyhíti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást. Csillapítja a fejfájdalmat, migrént és a lázat, ezért meghűléses tünetek esetén is különösen ajánlott.
Figyelmeztetések: 6 éves kor alatt, gyomor-, és nyombélfekély illetve vesebetegség esetén fogyasztása nem ajánlott. Érzékeny bőrűek, és súlyos keringési zavarokkal élők pedig inkább kerüljék a külsőleg alkalmazott mustárkezeléseket.