Tam_Bau
MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
A magyarok 69 százaléka nem érzi magát anyagi biztonságban

A magyarok 69 százaléka nem érzi magát anyagi biztonságban

telex.hu

Az alapfokú végzettségűek 56%-a és a nők 49%-a nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él.

 

A magyarok 31%-a érzi magát anyagilag biztonságban, és mindössze 39%-a rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással, félévig csak a 18%-uk húzná ki a tartalékából, ha most elveszítené a jövedelmét – derült ki a Datalyze ezer fő megkérdezésével készült internetes kutatásából. A Portfolio megbízásából készült kutatás szerint a legtöbb család készpénzben tartja a megtakarítását, a legismertebb megtakarítási konstrukció pedig az életbiztosítás, a befektetési jegyről viszont alig van fogalma a magyar lakosságnak. Ha tehetnék, a legtöbben befektetési célú ingatlanba vagy kriptopénzbe fektetnének, ezeket sokan infláció ellen is nyerőnek tartják, írja a lap.

A felmérés szerint a lakosság mindössze 31%-a érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, 69% viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem. A legveszélyeztetettebb csoportok közül a nők 41%-a, a 40–64 év közöttiek 42%-a és az alapfokú végzettségűek 44%-a választotta a legrosszabb opciót – olvasható a kutatásban.

A válaszadók 18%-a rendelkezik 6 hónapra elegendő pénzügyi tartalékkal, 61%-a viszont legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül. Az alapfokú végzettségűek 56%-a és a nők 49%-a nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él. A válaszadók 15%-a mondja azt, hogy inkább elégedett az anyagi helyzetével, 70% viszont inkább nem, 22% érzi úgy, hogy többet kellene spórolnia, 20% úgy, hogy tudatosabban kellene megtakarítást választania. 13% dolgozna többet, 23% váltana állást és 16% szerezne új végzettséget ahhoz, hogy ez megváltozzon – olvasható a kutatásban.