Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A letölthető raklapház tervek filléres megoldást kínál a lakhatási gondokra

A letölthető raklapház tervek filléres megoldást kínál a lakhatási gondokra

player.hu

Gyorsan és szuperolcsón összerakható egy hétvégi ház, csak száz raklap és 75 dollár kell hozzá.

A lakhatási válság világjelenség: egyrészt egy ENSZ-adat szerint a Földön 1,6 milliárdan nyomornegyedekben, olyan tákolmányokban élnek, amit egy természeti csapás könnyen végképp elpusztíthat, másrészt sokan a többiek közül is keresik egy egyszerűbb, megfizethetőbb és fenntarthatóbb életforma feltételeit.

Minderre egy egyszerű megoldást kínál a New York-i I-Beam Design: kész, letölthető tervrajzokat raklap-épületekhez. A raklapot ismerjük belsőépítészeti eszközként – remek polcokat, kültéri bútorokat, virágtartókat lehet belőlük készíteni –, de mivel masszívak és könnyűek, építőanyagként is jól használhatóak. A raklap könnyen szállítható és többnyire újra felhasználható. Az Architizer építészeti portál szerintévente 21 millió raklapot dobnak ki, amiből önmagában 40 ezer embernek épülhetne otthon.

Csak az Egyesült Államokban másfél év alatt előállított raklapokból megoldhatnák a világ 33 millió menekültjének elszállásolását.

Az I-Beam Design kész raklapház tervrajzai 75 dollárért (30 500 forint) letölthetőek, ígéretük szerint a tervek alapján egy ötfős csapat egyetlen hét alatt felépíthet egy 23 négyzetméteres miniházat, mindössze néhány alapvető kéziszerszám, és körülbelül 100 raklap felhasználásával.

A raklapház ezután kővel, sárral, fával vagy bármilyen szabadon választott anyaggal szigetelhető, majd a tető beborítható ponyvával vagy hullámosított műanyaglemezzel, hogy ne essen be az eső. Később, jobb anyagokból tovább erősíthető, javítható a ház.
Átmeneti lakhatásnak vagy nyaralónak tökéletes lehet egy raklapház. Itthon logikus lenne vályoggal tömíteni a falakat, de nem tűnne túl bonyolultnak saját raklapház-terveket készíteni a hazai adottságokhoz igazítva.