MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A jövő Mazdája: gomb helyett hologram?

A jövő Mazdája: gomb helyett hologram?

hvg.hu

Látványos ötlettel tüntetné el a hagyományos gombokat a japán gyártó.

A Mazda alapvetően olyan vállalat, amely az évek során azt a képet alakította ki magáról, hogy gyakran szembemennek az éppen uralkodó autótervezési irányzatokkal. Egy olyan időszakban, amikor a villamosítás kulcsfontosságú, a japán cég például továbbra is a benzin- és dízelmotorokra esküszik, és szintén elkötelezett amellett, hogy az érintőképernyők ne uralják a kabintereket, de ez nem jelenti azt, hogy technológiai szempontot figyelmen kívül hagynák az újításokat.

A CarBuzz oldal felfedezett egy szabadalmi bejelentést az amerikai jogvédő hivatal felé, ami egy érdekes új találmányt mutat. A Mazda az utastérben található fizikai kezelőszerveket virtuális, holografikus gombokkal helyettesítené. Amikor a felhasználó ráhelyezi az ujját a „gombra”, a kivetítő egy érzékelő segítségével értelmezi a kivetített kép alakjának változását, ami azt jelzi, hogy használják a felületet.

A szabadalmi dokumentum azt is írja, hogy a felület képes a nyomás erejét is érzékelni, amellyel a felhasználó az ujját a felületre helyezi, így ehhez is lehet funkciót rendelni. Például, ha erősebben nyomják a területet, akkor gyorsabban megy fel az ablak.

Remek ötletnek tűnik, amelynek révén sokat lehet spórolni a fizikai alkatrészeken, egyben forradalmasíthatják a minimalista dizájnt, de egész biztos, hogy rengeteg akadályt kell még leküzdeni.