MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
A jövő akkumulátora tiszta, olcsó és szerves alapanyagú

A jövő akkumulátora tiszta, olcsó és szerves alapanyagú

agroinform.hu

Mindent a feje tetejére állíthat ez az olcsó, szerves alapanyagú akkumulátor.

A CMBlu német startup cég szerves alapanyagokból fejleszti szilárdtest-folyadékáramlásos (solid-flow) akkumulátorát. A hagyományos Li-Io akkumulátorokhoz képest a technológia számos előnnyel rendelkezik:

Nagyobb a teljesítménysűrűsége, több töltési ciklust is kibírhat, és legfőképp nincs szükség hozzá méregdrága ritkaföldfémekre.

A CMBlu a Uniper energiacéggel közösen építi első demonstrációs üzemét. Peter Geigle, a CMBlu vezérigazgatója és alapítója az energate portálnak adott interjújában beszélt a stratégiai partnerség céljairól.

A "CMBlu Organic Solid-Flow" technológia a két világ legjobbjait egyesíti: egyesíti a szilárdtest akkumulátorok nagy energiasűrűségét a folyadékáramlásos akkumulátorok skálázható kapacitásával és teljesítményével. Ez teszi versenyképes alternatívává a hagyományos akkumulátortároló rendszerekkel szemben, és mindez igazi paradigmaváltáste is hozhat az energiaátállásban.

"A szerves szilárdtest-folyadékáramlásos akkumulátorok elkészítéséhez szükséges anyagok világszerte gyakorlatilag korlátlan mennyiségben kaphatók, nincs ritkaföldfém igényük, és ezért a különböző háborús konfliktusok által érintett területek vagy ellátási láncok is kimaradhatnak az előállítás folyamatából" - mondta Peter Geigle, aki így folytatta:

Ez az árra is pozitív hatással van. Ezenkívül minden alapvető alkatrész és az akkumulátor szinte minden része újrahasznosítható.

Gyakorlatilag sem gyúlékony, sem robbanásveszélyes részek nincsenek, ezért ennek megfelelően biztonságosan használható és kezelhető. Ugyanakkor a szerves szilárdtest-folyadékáramlásos akkumulátorok rendkívül nagy energiasűrűséggel és legalább 80 százalékos ciklus hatásfokkal rendelkeznek, ami az alkalmazástól függően akár 85 százalék vagy több is lehet. Ezzel néhány perctől több napig terjedő időszakra is fedezni tudják a villamos energia-igényt, így nagyon rugalmas felhasználási lehetőségeket nyújtanak.

A staudingeri telephelyen található demonstrációs erőmű 1 megawatt teljesítményű és 1 megawattóra kapacitású lesz. Geigle elmondta, hogy a viszonylag rövid telephelyi tárolási idő lehetővé teszi a rendkívül gyorsan ismétlődő töltés-lemerítési ciklusfordulókat, és ezáltal a működési tapasztalat megszerzésének maximalizálását.

"Ezzel szeretnénk bebizonyítani, hogy a szerves szilárdtest-folyadékáramlásos akkumulátorok ideálisak nagy teljesítményű, helyhez kötött villamosenergia-tároló rendszerként, különösen a megújuló energiatermeléshez" - mondta Geigle, és hozzátette: "Az abszolút méret itt alárendelt szerepet játszik, mivel a CMBlu energiatároló rendszerek konzisztens modularitásuk miatt szinte végtelenül skálázhatóak" - fejtegette a vezérigazgató. A kísérleti szakasz sikeres lezárása után dől el, hogy az energiatároló rendszert lépésről lépésre bővítik-e, és jöhet-e a több megawattos tartományba történő felskálázás, ami a későbbiekben teljesen rugalmasan elvégezhető, hiszen a teljesítmény és a kapacitás egymástól függetlenül skálázhatóak.

(Forrás: energate-messenger.com)